Начало История на медицината Хирургия и упойки по време на Гражданската война в САЩ

Хирургия и упойки по време на Гражданската война в САЩ

От 1861г. до 1865г.

Хирургия и упойки по време на Гражданската война в САЩ - изображение

Гражданската война в САЩ става известна из целия свят като първата модерна война. Това се дължи на множеството новаторски военни машини и приспособления, използвани по време на сраженията. Именно тогава на бойното поле се появява масовото използване на картечен огън и полуавтоматични пушки. За пръв път влаковете и телеграфите са използвани за военни действия, както и минирането на големи участъци.

Тези нововъведения превръщат конфликта в изключително кървава афера. През 2012-та година американецът Дж. Дейвид Хакер изчислява броя на жертвите от двете страни, който възлиза на около 800 000 души. Това прави Гражданската война един от най-жестоките сблъсъци в човешката история.

Тъй като нововъведенията и мащабите на сраженията предразполагат за огромен брой пострадали войници, и двете страни в конфликта са принудени да създадат ефективна медицинска помощ, организирана стриктно в лазарети и подвижни бригади. Реформите имат за цел да позволят на лекарите да обработват по-бързо раните, защото автоматичните огнестрелни оръжия имат капацитета да прострелват много повече хора наведнъж, отколкото механичните залпове. Освен това процентът на пострадалите от експлозия души е много по-голям.

Военна линейка от Гражданската война

Първото направено подобрение в американските лазарети увеличава бързината на работа. Лекарите и фелдшерите са разделени в отделни „медицински роти“, които преминават специализирано обучение. Така например един успешно дипломиран военен хирург може да извършва обикновена ампутация на крайник за по-малко от 3 минути. Други аспекти, които медицинските кадети изучават, са хигиена и публично здраве.

За съжаление най-честите операции, които военните хирурзи извършват, си остават ампутациите. Това се дължи на факта, че претоварените лазарети нямат възможност да третират обстойно всеки пострадал крайник, да наместват внимателно всички кости или да зашиват отделните кръвоносни съдове. Най-ефикасният метод е медицинското отстраняване. Обучението на медиците обаче вдига драстично процента на оцелелите след подобна интервенция войници. Преди реформите фелдшерите успяват да спасят един на четирима пострадали. Статистиката сочи, че по време на Гражданската война оцеляват повече от половината претърпели ампутация мъже.

Този голям процент се дължи на подобряването на работата на хирурзите. Всеки военен лекар се научава да не ампутира крайник през ставата, където самото рязане може да е по-лесно, но води до огромна кръвозагуба. Освен това отстраняването на наранена тъкан се извършва възможно най-далече от сърцето. Тези елементарни правила се използват и до днес.

Медицински хлороформ от 19-ти векДруго голямо подобрение в работата на медиците по време на Гражданската война е масовото използване на упойка. До момента практиката била на пострадалия да се дава вино или друг силен алкохол, след което в устата му да се сложи кожен ремък и операцията да започне. Американските генерали намират това за жестоко и неефективно и въвеждат упойките в арсенала на всеки военен лекар. Най-разпространеното упойващо вещество, използвано тогава, е хлороформът.

Хлороформът по това време е сравнително евтин и хирурзите и от двете страни започват да го използват за упойка по време на всяка операция или ампутация. Веществото се поднася до ноздрите на пострадалия няколко минути преди да легне на операционната маса. Медиците от средата на 19-ти век изчисляват, че средното време от прием до пълен ефект е девет минути. След това интервенцията започва и раненият войник се събужда без никакъв спомен за извършената върху него процедура.

Тъй като Северните щати блокират вноса на много стоки към Конфедерацията на Южните щати, генералите от Юга са принудени да измислят по-ефективен начин за използването на наличните упойки. Проблемът е решен от д-р Джулиън Джон Чисолм, който успява да изобрети специален инхалатор за хлороформ. Устройството успява да намали драстично количеството хлороформ, необходимото на един ранен да изпадне в безсъзнание. Без инхалатора средната използвана доза е 16 пъти по-голяма и води до същия ефект.

Други медицински подобрения по време на Гражданската война са в областта на пластичната хирургия, извозването на ранени от бойното поле и обработването на огнестрелни рани в областта на корема. Въпреки големия прогрес на медиците, конфликтът остава един от най-смъртоносните в Новата история.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.itsnotthatfar.com

ehistory.osu.edu

www.cbsnews.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияСнимкиИсторияНовини