Начало История на медицината "Zeneca Ltd": спекулации за обединението на компанията с по-големи фармацевтични организации

"Zeneca Ltd": спекулации за обединението на компанията с по-големи фармацевтични организации

От 1997г.

"Zeneca Ltd": спекулации за обединението на компанията с по-големи фармацевтични организации - изображение

Почти от момента, в който фармацевтичната компания "Zeneca Ltd." била обособена от именитата английска компания "Imperial Chemical Industries" - ICI, сред обществеността започнали да циркулират слухове колко лесна за придобиване би станала тя. Компанията със сигурност била привлекателна перспектива за заинтересованите купувачи в периода между създаването й и 1996 година. Доказателство за това било бързото удвояване на печалбата на дружеството. През 1997 г. "Зенека" се превърнала във втория най-голям производител и разпространител на медикаменти срещу онкологични заболявания. Въпреки това, тенденцията във фармацевтичната индустрия, която се наблюдавала по това време, била малките и средни фирми като "Zeneca" да бъдат бързо асимилирани от индустриалните фармацевтични гиганти.

По-късно през 1997 година анализаторите започнали да наблюдават наченки на спад в развитието на компанията: патентите за едни от най-успешните й лекарства "Zestril" (медикамент за сърдечно-съдовата система) и "Nolvadex" (противораков медикамент), трябвало да изтекат в началото на 21 век, а хората се опасявали, че компанията нямало как да разполага с достатъчно нови лекарства заради тромавите процедури по одобряването им за продажба на пазара. Все пак, от тези нови медикаменти се очаквало да компенсират евентуалните загуби... Други анализатори били на мнение, че "Zeneca" не е съумяла да създаде ключови съюзи с престижни биотехнологични компании достатъчно бързо.

Въпреки всичко, компанията била решена да запази своята независимост. Сър Дейвид Барнс, който бил част от екипа на "CEO Zeneca", се придържал към определена линия в политиката си. Той изказал позицията си, че всеки конкурент трябвало да бъде готов да плати значителна премия, за да окаже определен контрол на "Zeneca".

Ръководителите на Зенека били убедени, че при повечето сливания, една от страните по правила се изправя пред трудности, които правели асимилирането на една компания с друга нелек процес. Сливането на компаниите трябвало да осигурява растеж и за двете, а за съжаление това невинаги било в сила в дългосрочен план. Въпреки това, ръководството на "Зенека" провело разговори с няколко ключови кандидати. Този процес първоначално довел до "задънена улица" преговорите за сливане с шведската фармацевтична компания "Astra AB" през 1996 г., тъй като тя била в близки отношения с американската фармацевтична компания "Merck". Освен това, през 1998 г. Зненека водила паралелни преговори с огромните компании "Glaxo Wellcome" и "SmithKlime Beecham". Те пропаднали с гръм и трясък и отказали премията на "Зенека". Накрая, през декември на 1998 г., пред обществеността било обявено сливането между "Астра АБ" и "Зенека ООД". Макар и рисковано, съвместното функциониране на компаниите се оказало печелившо и за двете.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/astrazeneca-plc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История