Начало История на медицината 12 смъртоносни заболявания, почти изкоренени през XX век – част 1

12 смъртоносни заболявания, почти изкоренени през XX век – част 1

От 1950г.

12 смъртоносни заболявания, почти изкоренени през XX век – част 1 - изображение

Според бюрото по преброяване на населението в САЩ средната продължителност на живота в началото на XX век е била 47.3 години. Един век по-късно тя се е покачила на 77.85 години до голяма степен заради разработването на ваксини и лекарства за някои смъртоносни заболявания. Разбира се ваксините и лекарствата работят само ако се приемат, поради което много от тези заболявания съществуват и днес в бедните и развиващите се страни. Въпреки успеха на ваксините, само едно от заболяванията в нашия списък – едрата шарка – е изкоренено от лицето на Земята. 

Вижте кои са другите смъртоносни заболявания, които човечеството отдавна можеше да е изкоренило от земното кълбо, ако ваксините бяха достъпни за всички хора по света.

Варицела

Варицела

Преди 1995 г. варицелата бе заболяване, което карат голяма част от децата. Болестта, която се причинява от вируса варицела-зостер, причинява сърбящ обрив, състоящ се от малки червени пъпчици по кожата. Вирусът се предава по въздушно-капков път – чрез кашляне и кихане – и неимунизиран човек може да вдиша вируса и да се разболее. Обикновено заболяването не е тежко, но в някои случаи варицелата може да причини бактериална инфекция, вирусна пневмония и дори енцефалит (възпаление на мозъка).

Според центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) преди да бъде одобрена ваксината за варицела в САЩ през 1995 г., всяка година 11 000 човека влизали в болница, а 100 дори умирали от варицела. Много страни не извършват редовни имунизации против варицела, тъй като заболяването не причинява много смъртни случаи – включително България.

Дифтерия

Дифтерията се причинява от бактерията Corynebacterium diphtheriae и засяга предимно носа и гърлото. Бактерията се предава по въздушно-капков път и когато ползвате едни и същи лични вещи с болен човек. Тя стимулира образуването на токсин, който създава плътен сив или черен налеп в носа, гърлото или въздушните пътища, който може да засегне сърцето или нервната система. Дори при подходящо лечение с антибиотици дифтерията убива около 10% от заразените. Първата ваксина против заболяването е разработена още през 1913 г. и въпреки че имунизацията драстично намалява броя на заразените, болестта все още съществува в развиващите се страни и регионите, където населението не се ваксинира редовно. Световната здравна организация (СЗО) твърди, че смъртните случаи по света са около 5 000 годишно.

Инвазивен хемофилен грип

Hib грип

Инвазивният хемофилен грип е инфекция, причинявана от бактерията Haemophilius influenzae тип b (Hib), която се предава при кашляне, кихане и говор. Названието на болестта е малко подвеждащо, защото не е свързано с никоя форма на грипния вирус. Въпреки това може да доведе до бактериален менингит (често фатално мозъчно заболяване), пневмония, епиглотит (тежко подуване на горната част на ларинкса, което затруднява дишането) и инфекции на кръвта, ставите, костите и перикарда. Децата на възраст под 5 години са особено податливи на Hib бактерията, тъй като все още не са развили имунитет срещу нея. Първата ваксина е създадена през 1985 г., но въпреки успеха й в развития свят, заболяването все още се среща често в развиващите се страни от третия свят. СЗО твърди, че от сериозни форми на болестта страдат около 2-3 милиона хора годишно по целия свят, като се стига предимно до пневмония и менингит, и около 450 000 смъртни случаи на деца.

Малария

Комар

Заболяването е паразитна инфекция на черния дроб и червените кръвни телца. При най-леката му форма може да причини симптоми, подобни на грип и гадене, а при сериозните случаи припадъци, кома, натрупване на течност в белите дробове, бъбречна недостатъчност и смърт. Болестта се предава посредством женските комари от вида Anopheles. Когато комарът ви ухапе, паразитът навлиза в тялото, нападайки червените кръвни телца и ги разкъсва. При този процес клетките отделят химикали, които причиняват симптомите на маларията.

Всяка година в света се регистрират между 350 и 500 милиона случаи на малария. Около 1 милион от случаите се оказват фатални, като в Централна Африка повечето от тях са при деца. Сред другите рискови региони са Централна и Южна Америка, Индия и Близкия изток. Маларията се лекува с голямо разнообразие от медикаменти, някои от които убиват паразита, щом навлязат в кръвния поток, а други предотвратяват самата инфекция.

Морбили

Морбили е силно заразно заболяване на респираторната система, което се предава по въздушно-капков път чрез кихане и кашляне. Въпреки че в началото симптомите може да наподобяват най-обикновена простуда – кашлица, течащ нос и червени, насълзени очи, заболяването е много по-сериозно.

С напредването на болестта заразеният развива треска и червеникаво-кафяв обрив. Могат да се появят усложнения като диария, пневмония, мозъчни инфекции и дори смърт, въпреки че от тях са застрашени хората, които страдат от недохранване и слаба имунна система. Морбили е едно от най-смъртоносните заболявания в човешката история, но според СЗО през 2006 г. смъртността е паднала до 454 000 и то благодарение на редовната имунизация.

До 1963 г., когато е въведена първата ваксина в САЩ, почти всеки изкарвал заболяването преди да навърши 20 години. Оттогава насетне, случаите са намалели с 99%, но понякога се случват епидемии – ако заболяването бъде внесено от друга държава или децата не получат полагащата им се ваксина.

Коклюш

Коклюш

Коклюшът или магарешка кашлица, е силно заразно респираторно заболяване, причинявано от бактерията Bordetella pertussis. Кашлицата помага за разпространяването на бактерията и може да продължи над минута, при което цялото лице на човек се зачервява и дори може да предизвика повръщане. При тежки пристъпи може да се възпрепятства достъпа на кислород до мозъка.

Въпреки че заболяването може да покоси всеки, то е най-често срещано при децата в ранна възраст, тъй като не са преминали през целия имунизационен курс. Ваксината против коклюш е разработена през 1933 г., но възрастните, които спрат да се ваксинират против заболяването, стават отново податливи на бактерията. Според ЦКПЗ всяка година в САЩ от коклюш умират между 10 и 20 човека, като през 2004 г. броят на случаите е 25 000. За света цифрите са много по-големи – около 50 милиона заразени годишно. Според СЗО смъртните случаи са около 294 000 годишно. Като сериозен успех може да се приеме, че през 2004 г. около 78% от децата на планетата са приели 3 дози от ваксината.   

Към втора част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/rare/12-deadly-diseases-cured-in-the-20th-century6.htm 

снимки: nhsinform.com; cdc.gov; nc.cdc.gov; globovision.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииЛеченияСнимкиСоциални грижиВидеоАнкетиЛайфстайлТестове