Начало История на медицината Образование и биографични данни за живота на Маргарет Сангър

Образование и биографични данни за живота на Маргарет Сангър

От 1879г.

Образование и биографични данни за живота на Маргарет Сангър - изображение

Американската медицинска сестра, социален реформатор и активист Маргарет Сангър /с моминско име – Хигинс/ се появила на бял свят на 14 септември 1879 година в Коринг, Ню Йорк. Момичето било родено в римокатолическо работническо семейство и имало още десет братя и сестри. Неслучайно споделяме този факт от живота й, защото той без съмнение изиграл важна роля в бъдещата й професионални ориентация и изяви. Маргарет вярвала, че тези многобройни бременности /включително и няколко аборта/ са влошили здравето на майка й и, в крайна сметка, са допринесли за ранната й смърт – на 40 години (някои източници посочват и 50 години). Както можете да предположите, семейството живеело в бедност, а баща й Майкъл – ирландски каменоделец зидар, предпочитал да пие и да политиканства, вместо да изкарва стабилна прехрана за семейството.

Търсейки по-добри условия за живот и подпомогната от двете си по-големи сестри, през 1896 година Сангър била приета в учебното заведение "Claverack College" /известно още като "Hudson River Institute"/. Четири години по-късно, през 1900 година, младата жена имала късмета да започне стаж в болницата "White Plains Hospital", обучавайки се за професията на медицинската сестра.

През 1902-ра Маргарет се омъжила за архитекта Уилям Сангър, взимайки фамилията му; по-късно двойката щяла да създаде три деца. През 1910-та семейство Сангър се преместило в Ню Йорк Сити, установявайки се в квартала Гринуич Вилидж, в западната част на Южен Манхатън. По това време регионът бил известен с бохемския си дух, в който циркулирали радикални политически идеи и възгледи. Маргарет и съпругът й бързо успели да си намерят сродни души и да се потопят в атмосферата. Дамата се присъединила към женския комитет на Нюйоркската социалистическа партия и към Клуба на либералите.

Много скоро американката щяла да започне да се бори за реализация и признание на собствените си революционни идеи, свързани с контрола на раждаемостта и най-вече - с правото на жените сами да избират кога да станат майки. 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.biography.com/people/margaret-sanger-9471186#synopsis

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЛайфстайл