Начало История на медицината Сбогом на оръжията: най-смелите медицински сестри от Първата световна война – част 1

Сбогом на оръжията: най-смелите медицински сестри от Първата световна война – част 1

От 1914г. до 1918г.

Сбогом на оръжията: най-смелите медицински сестри от Първата световна война – част 1 - изображение

Сестрите от Първата световна война са вдъхновяващи герои. Те преодоляват страховете си, нечовешките условия и предразсъдъците на обществото, за да помогнат на войниците, станали жертва на политически сблъсъци и национални интереси. Всяка от тези смели жени и патриоти от различни държави в изцяло отдадена на истинското си призвание и смисъла на живота: да спасява човешки животи.

Някои го правят зад кулисите – като набират и обучават нови кадри, след което ги разпределят по най-горещите точки на фронтовата линия. Други са до бойното поле и бомбите експлодират на метри от тях. Някои попадат под вражеския огън, но не побягват – хвърлят се под него, за да помагат и спасяват. Най-смелите от тях се противопоставят на военните закони и дори жертват живота си за другите. И тяхната смелост е не по-малка от смелостта на войниците на фронта и много от тях получават високи ордени за смелост.

Едит Кавъл

Едит Кавъл

Едит Кавъл е британска медицинска сестра, която се грижи за много войници от различни националности. Освен това помага на около 200 съюзнически войници да избягат от окупираната от германците Белгия.
Когато Брюксел пада в ръцете на германците през ноември 1914 г., Кейвъл се измъква от служба за британското разузнаване, за да скрие ранени съюзнически войски и да ги изведе от страната в безопасност. На войниците са направени фалшиви документи за самоличност и те са скрити докато стигнат до холандската граница.

През август 1915 г. Едит е предадена на германския колаборационист Гастон Квиен. Германски войници я арестуват за измяна и я осъждат в германски военен съд. Кавъл признава, че лично е приютила 175 мъже в дома си и им е помогнала да избягат. Въпреки международния натиск върху германците да проявят милост, тя е осъдена на смърт и екзекутирана чрез разстрел на 12 октомври 1915 г.

Твърди се, че освен сестра и мъченик, Едит е британски шпионин. Голяма част от информацията, която знае, я научава от телата на ранените мъже, които спасявала – тя била написана върху парчета плат и зашита за дрехите им, или скрита в обувките им… Смъртта й предизвиква широк отглас в обществото, като дори Артър Конан Дойл казва за нея:

"Всеки трябва да бъде отвратен от варварските действия на германските войници, убили тази велика и славна представителка на женския пол."

Мeри Чишолм

Майри Чишолм

Мeри Чишолм е шотландски любител на мотоциклетите, чиято любов по острите завои й спечелва покана да се присъедини към Летящите амбулантни части в Белгия. Тя и приятелката й Елси Нокър, също моторист, постъпват в частта и скоро се превръщат в незаменими помощници на фронта – те пренасят ранените войници до полевата болница във Вьорне.

Мeри също така трябвало да носи обезобразените тела до погребалното. Но обезкуражени от броя на загубените войници, Мeри и Елси решават да напуснат частта.

Те откриват изоставен килер в Первис и основават своя нелегална превързочна, само на 100 м от окопите. Тъй като не поддържат връзка с белгийския Червен кръст, те трябва да намерят начин сами да се снабдяват с материали. За щастие Мeри и Елси успяват да се причислят към белгийските части, настанени в близост. Заедно те спасят живота на хиляди мъже на западния белгийски фронт – войници, които със сигурност щяха да умрат на път за полевата болница.

Мeри получава белгийския орден на Леополд II – рицарски кръст, ордена на кралица Елизабет Белгийска, Звездата 1914 и британски военен медал.

Анна Каролин Максуел

Анна Каролин Максуел

Не всички велики медицински сестри се вихрят на фронта. Анна Каролин Максуел, наричана още "американската Флорънс Найтингейл", работи зад сцената. Нейната отдаденост на образованието и подобряването на стандарта и условията й помагат за издигането на престижа на професията днес.

Анна е известна с ролята си за създаването на американските Военни медицински части. Тя също така се бори сестрите да получат военни рангове. Основният фокус на усилията й е поставен върху обучението и практиката на младите сестри. Тя е директор на презвитерианското болнично училище за медицински сестри, което по-късно се превръща в Училището за медицински сестри към Колумбийския университет.

Цялата й работа и усилия са особено важни в началото на Първата световна война. Използвайки управленските си способности и обучителни програми тя подготвя сестри за активна военна служба.
Френското правителство я награждава с медал за чест за грижите й за общественото здраве.

Алис Рос-Кинг

Алис Рос-Кинг

За Алис Рос-Кинг от Кралските австралийски имперски сили, службата по време на войната включва оцеляване по време на особено драматична германска военна атака срещу станцията, в която се грижат за пострадалите войници във френския град Сент Омер.

Само 5 дни след пристигането й в Сент Омер, германските самолети бомбардират станцията. Снарядите свистят в нощното небе и експлодират около нея, запращайки я на земята. Тя се изправя отново на крака, объркана за момент от звука на бомбардировачите и артилерийския огън. Бомбите се взривяват около сградите и палатките, но Алис се впуска в опасната зона, за да се погрижи за пациентите си.

Вдъхновяващата служба на Алис Рос-Кинг под вражеския огън й спечелват военен медал за храброст и отдаденост на професията.

Джулия С. Стимсън

Джулия Стимсън

Джулия Стимсън е описвана като енергична, харизматична, смела и решителна. Тя изиграва много важна роля по време на Великата война. Страстта и отдадеността й проличават отрано, когато тя става една от малкото жени с бакалавърска степен.

Джулия влиза в колежа Васар още на 16 години. Кариерата й я отвежда до Военните медицински части и през май 1917 г. тя заминава за Франция с Полева болница 21. През 1918 г. тя вече е главна сестра на Американския червен кръст във Франция.

От там тя е изтеглена от фронтовата линия, за да заеме важен административен пост в Париж и да ръководи разпределянето на медицинските сестри на Американските експедиционни сили.

Благодарение на усилията й хиляди ранени войници получават добра и навременна медицинска помощ. В резултат в края на войната тя е наградена с медал за изключителна военна служба на САЩ и продължава да работи като сестра. По-късно се превръща в ключов вербовчик на медицински сестри за Втората световна война. Тя също така е първата жена, която е издигната в майор в американската армия.

Към втора част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.toprntobsn.com/greatest-nurses-of-world-war-i/ 

снимки: independent.co; thesenior.com.au; postalmuseum.si.edu; toprntobsn.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлПсихологияСоциални грижиАнкети