Начало История на медицината Схващанията на Маргарет Сангър за сексуалността и за значението й в контрола на раждаемостта

Схващанията на Маргарет Сангър за сексуалността и за значението й в контрола на раждаемостта

Схващанията на Маргарет Сангър за сексуалността и за значението й в контрола на раждаемостта  - изображение

Докато събирала информация за методите за контрацепция, американката Маргарет Сангър прочела редица творби, засягащи темата за сексуалността, включително и "Психология на секса" на британския психолог Хевлок Елис. Възгледите на англичанина впечатлили Маргарет и повлияли на собствената й философия. Нещо повече, докато пътувала из Европа през 1914 година Сангър имала късмета да се срещне с Елис и да размени с него ценни идеи и схващания. Именно тогава американката възприела гледната точка за сексуалността като мощна, освобождаваща сила. Тази позиция осигурила още един добър аргумент в подкрепа на движението за контрол на раждаемостта, който, според нея, щял да позволи на жените да се наслаждават на интимните взаимоотношения, без да се страхуват от нежелана бременност. Сангър била на мнение, че сексуалността, наред с контрола на раждаемостта, трябва да се обсъждат с много повече откритост, а не да се избягват и категоризират като твърде "неудобни" теми.

Така или иначе, социалната реформаторка се противопоставяла на прекомерното отдаване на сексуални удоволствия и смятала, че "всеки нормален мъж и жена притежават силата да контролират и насочват сексуалния си импулс". Едновременно с това, Маргарет твърдо споделяла мнението, че контролът на раждаемостта ще промени разпространената представа за това жените да се възприемат само като обект на похот, а сексът – само като чисто задоволяване на тази похот.

В този смисъл, Сангър имала негативно отношение към мастурбацията, която смятала дори за опасна. "В личната ми практика като обучена медицинска сестра, сблъсквайки се с различни и понякога – отвратителни болести, без значение неразположенията, които същите причиняват, никога не съм попадала на нещо по-отблъскващо от хроничната мастурбация. Без никакъв проблем може да се напише цяла книга с изповедите на млади момичета, покосени от тази вредна привичка, иначе започнала като невинен акт." Както споменахме и по-горе, Маргарет Сангър вярвала, че жените са способни да контролират сексуалните си импулси и да избягват интимни контакти, ако не касаят взаимоотношения, белязани от "сигурност и респект". Американката споделяла убеждението, че упражняването на подобен контрол може да доведе до "по-силна и по-висша страст".

Интересен е фактът, че Сангър не се противопоставяла на хомосексуализма и адмирирала усилията на Елис да изясни въпроса в своите разработки. Дамата уважавала и това, че англичанинът коментирал всяка една сексуална тема директно и смело - стил, който станал и нейна запазаена марка до края на живота й.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Wikipedia.org

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История