Начало История на медицината Огино Гинко: първата жена лекар в Япония

Огино Гинко: първата жена лекар в Япония

От 1851г.

Огино Гинко: първата жена лекар в Япония  - изображение

Макар че се знае малко за нея, името на Огино Гинко заема важно място в японската медицинска история. Огино е първата дама в Страната на изгряващото слънце, сдобила се с лиценз да практикува медицинската професия – постижение, което впоследствие вдъхновява и много други жени да последват нейните стъпки. Гинко се ражда през 1851 година в Кумагая, в японската префектура Сайтама. Като повечето японски жени, още с раждането си Гинко има начертан план за бъдещето си: да стане домакиня и да създаде семейство. Съвсем очаквано, на 16 години тя се омъжва за сина на първия директор на престижната банкова институция "Ашикага". Всичко изглежда да се развива по план, но много скоро младата жена се развежда. Ако не друго, от съпруга си тя "наследява" гонорея – смятана за изключително "срамна" по онова време болест. След като преживява адското неудобство да ходи на консултация при мъже лекари, японката решава да стане медик, за да спести изпитаното унижение на други жени с подобни и други гинекологични проблеми. Разбира се, мечтата й не се превръща в реалност от раз. За да я сбъдне, Гинко трябва да се пребори с голям брой предразсъдъци и пречки. През 1882г., когато е на 32 години, докторката успява да завърши частната медицинска академия "Women's Normal School", в Токио. След множество изпратени петиции, три години по-късно, тя бива допусната до практически изпит, който взима и в резултат - получава правото да упражнява медицинската професия.

През същата година дамата отваря болница в Юшима, специализирана в областта на акушерството и гинекологията. Едновременно с това, Огино се присъединява към докторския персонал на женското учебно заведение "Meiji Gakuin University". През 1893г. в престижен японски вестник интелигентната дама публикува пространно есе за ролята на жените в медицинската наука. В началото на 90-те години на 19-ти век тя се омъжва повторно за протестантския свещеник Юкиоши Шиката, приемайки неговата вяра, а на следващата година се премества в японската префектура Хокайдо. Там тя стартира своя медицинска практика. През 1908г., след смъртта на съпруга си, дамата се завръща в Токио, където продължава да работи като управител на лечебно заведение почти до края на живота си.

Личният й пример и борбеност вдъхновяват много представителки от нежния пол в Япония да последват мечтите си за реализация в, иначе смятани за мъжки, професионални области.

По статията работи: Красимира Костадинова 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Wikipedia.org

https://www.jstor.org/stable/42771973?seq=1#page_scan_tab_contents

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСпециалистиСнимкиАлт. медицинаЗаведенияАнатомияКлинични пътекиЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииИзследванияНаправления в медицината