Създаване на микроскопа

От 22.12.1597г.
Първият микроскоп е разработен в Англия през последните години на 16-ти век. Един от най-ранните образци има дължина от шест стъпки и представлява тръба с лещи, разположени в края й. Неговото увеличение на наблюдавания обект е по-малко от 10 пъти. Микроскопът има само един обектив, но е в състояние да извършва изключително фина работа като наблюдение на бактерии и едноклетъчни организми.
През 1597 година Закариъс Янсен (Zacharias Janssen) и синът му Йоханес Янсен (Johannes Janssen) откриват, че комбинацията от няколко лещи подобрява изцяло действието на микроскопа. Едната от лещите е разположена в окуляра, а втората е в близост до наблюдаваната проба. Тази конструкция постига значително увеличение на изследвания обект. Предполага се, че идеята за изобретението им е заимствана от структурата на телескопа, защото начинът на подредбата на лещите е подобна на обърнат телескоп, което обяснява защо техният инструмент е два фута дълъг и изключително тежък. Те създават предшественика на светлинния микроскоп, който по-късно се променя и усъвършенства през 17 век от Робърт Хук.
Благодарение на изобретението на семейство Янсен все по-голям брой хора обръщат внимание на микроскопичните обекти, които не биха могли да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. През 1625 г. в Англия се създават първите оптични работилници.
Седемнадесети век е период, в който се проявява голям интерес към микроскопията. Някои от най-ранните открития в областта на науката, медицината и медицинската апаратура са направени по това време. Думата "микроскоп" започва да се приема и редовно се ползва от членовете на първата "Accademia dei Lincei" – италианска научна академия, която се намира в Рим и е основана през 1603 г.
Но през Викторианската епоха микроскопът не е просто инструмент. Той е и символ на богатство, защото изработката на такъв уред тогава струва изключително скъпо. По това време повечето микроскопи са притежание на представителите на висшата класа, които ги ползват по-скоро като развлекателни играчки, а не като инструмент за изследване.
Робърт Хук (Robert Hooke, 1635-1703) е английски учен, роден на остров Уайт. Получава образованието си в университета в Оксфорд. Хук е пионер в областта на микроскопските изследвания, които водят до откриването на растителните клетки. Автор е на известния научен труд, озаглавен "Micrographia". Хук променя и усъвършенства микроскопа на Янсен.
Полавин век след откритието на микроскопа учени като Робърт Хук и Антоние ван Льовенхук (Antonie Philips van Leeuwenhoek) осъзнават, че обективите с по-къси фокусни разстояния са ключът към по-голямото увеличение. Това означава, че трябва да се използват двойноизпъкнали или сферични лещи. Подобрява се резолюцията и увеличението на изследвания обект.
Антоние ван Льовенхук (1632-1723) е холандски производител на микроскопи, който прави важни открития в тази област. Като признание за тяхната значимост ученият получава правото да членува в Кралското общество на Англия.
Льовенхук е специалист в изработването на малки двойноизпъкнали лещи. Монтирайки ги в обектива, той получава огромното (за тогавашното време) увеличение от 270X. Максималното увеличение дотогава е около 23-30X. Така той изработва първия микроскоп, който е най-близък до съвременните. Неговият обектив, за разлика от лещите на по-старите микроскопи, е изработен от по-чисто стъкло с високо качество.
Льовенхук собственоръчно е произвел около 500 микроскопа. От тях и до днес са съхранени около 10. В сравнение със съвременните микроскопи, този на Льовенхук се отличава с уникално устройство. Той притежава обектив, монтиран в малка дупка на месингова плоча, от която е образувано тялото на инструмента. Окулярът е монтиран на върха, като изображението може да се коригира с два винта. Целият инструмент е само 3-4 см дълъг и трябва да се вдигне близо до окото, за да се ползва.
Важна стъпка при усъвършенстването на микроскопа е осъществена през 1827 година. Джовани Батиста Амичи изобретява ахроматични лещи. Благодарение на тях учени като Шван, Шлайден, Вирхов и Пастьор имат възможността да развият областите цитология, клетъчна патология и бактериология.
Статията е част от историята на:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРЕДМЕТНИ СТЪКЛА * 50
ПРЕДМЕТНИ МАТИРАНИ СТЪКЛА * 50
ФРИТЮРНИК С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ БЕЗ МАЗНИНА STARLUF OIL FREE
Безплатна доставка за България!МАКЕДА БОТАНИКС ОВЛАЖНИТЕЛ ЗА ВЪЗДУХ HUMIDIFIER BALANCE 300 мл
СОКОИЗТИСКВАЧКА BERLINGER HAUS BH9487 BLACK SILVER
Безплатна доставка за България!УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА СУПИ 1,6 л PETRA
Безплатна доставка за България!Библиография
Снимки: commons.wikimedia.org
СТАТИЯТА е свързана към
- 17 хранителни продукта под микроскоп, които едва ли сте виждали
- Биомикроскопия
- Електронна микроскопия
- КП № 114 ИНТЕНЗИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА КОМАТОЗНИ СЪСТОЯНИЯ, НЕИНДИЦИРАНИ ОТ ТРАВМА
- Времева линия, водеща до създаването и развитието на микроскопа
- 18 любопитни вещи, за които повечето хора не знаят, че съществуват
- История на микроскопа
- Имунофлуоресценция и зараждане на имунофлуоресцентната микроскопия
- Как изглеждат нашите органи под микроскоп
- Старинни микроскопи от XVII до XIX век
Коментари към Създаване на микроскопа