Създаване на микроскопа

От 22.12.1597г.
Първият микроскоп е разработен в Англия през последните години на 16-ти век. Един от най-ранните образци има дължина от шест стъпки и представлява тръба с лещи, разположени в края й. Неговото увеличение на наблюдавания обект е по-малко от 10 пъти. Микроскопът има само един обектив, но е в състояние да извършва изключително фина работа като наблюдение на бактерии и едноклетъчни организми.
През 1597 година Закариъс Янсен (Zacharias Janssen) и синът му Йоханес Янсен (Johannes Janssen) откриват, че комбинацията от няколко лещи подобрява изцяло действието на микроскопа. Едната от лещите е разположена в окуляра, а втората е в близост до наблюдаваната проба. Тази конструкция постига значително увеличение на изследвания обект. Предполага се, че идеята за изобретението им е заимствана от структурата на телескопа, защото начинът на подредбата на лещите е подобна на обърнат телескоп, което обяснява защо техният инструмент е два фута дълъг и изключително тежък. Те създават предшественика на светлинния микроскоп, който по-късно се променя и усъвършенства през 17 век от Робърт Хук.
Благодарение на изобретението на семейство Янсен все по-голям брой хора обръщат внимание на микроскопичните обекти, които не биха могли да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. През 1625 г. в Англия се създават първите оптични работилници.
Седемнадесети век е период, в който се проявява голям интерес към микроскопията. Някои от най-ранните открития в областта на науката, медицината и медицинската апаратура са направени по това време. Думата "микроскоп" започва да се приема и редовно се ползва от членовете на първата "Accademia dei Lincei" – италианска научна академия, която се намира в Рим и е основана през 1603 г.
Но през Викторианската епоха микроскопът не е просто инструмент. Той е и символ на богатство, защото изработката на такъв уред тогава струва изключително скъпо. По това време повечето микроскопи са притежание на представителите на висшата класа, които ги ползват по-скоро като развлекателни играчки, а не като инструмент за изследване.
Робърт Хук (Robert Hooke, 1635-1703) е английски учен, роден на остров Уайт. Получава образованието си в университета в Оксфорд. Хук е пионер в областта на микроскопските изследвания, които водят до откриването на растителните клетки. Автор е на известния научен труд, озаглавен "Micrographia". Хук променя и усъвършенства микроскопа на Янсен.
Полавин век след откритието на микроскопа учени като Робърт Хук и Антоние ван Льовенхук (Antonie Philips van Leeuwenhoek) осъзнават, че обективите с по-къси фокусни разстояния са ключът към по-голямото увеличение. Това означава, че трябва да се използват двойноизпъкнали или сферични лещи. Подобрява се резолюцията и увеличението на изследвания обект.
Антоние ван Льовенхук (1632-1723) е холандски производител на микроскопи, който прави важни открития в тази област. Като признание за тяхната значимост ученият получава правото да членува в Кралското общество на Англия.
Льовенхук е специалист в изработването на малки двойноизпъкнали лещи. Монтирайки ги в обектива, той получава огромното (за тогавашното време) увеличение от 270X. Максималното увеличение дотогава е около 23-30X. Така той изработва първия микроскоп, който е най-близък до съвременните. Неговият обектив, за разлика от лещите на по-старите микроскопи, е изработен от по-чисто стъкло с високо качество.
Льовенхук собственоръчно е произвел около 500 микроскопа. От тях и до днес са съхранени около 10. В сравнение със съвременните микроскопи, този на Льовенхук се отличава с уникално устройство. Той притежава обектив, монтиран в малка дупка на месингова плоча, от която е образувано тялото на инструмента. Окулярът е монтиран на върха, като изображението може да се коригира с два винта. Целият инструмент е само 3-4 см дълъг и трябва да се вдигне близо до окото, за да се ползва.
Важна стъпка при усъвършенстването на микроскопа е осъществена през 1827 година. Джовани Батиста Амичи изобретява ахроматични лещи. Благодарение на тях учени като Шван, Шлайден, Вирхов и Пастьор имат възможността да развият областите цитология, клетъчна патология и бактериология.
Статията е част от историята на:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРЕДМЕТНИ СТЪКЛА * 50
ПРЕДМЕТНИ МАТИРАНИ СТЪКЛА * 50
НовУРЕД ЗА ГЛАДЕНЕ STEAMER ETA LARA
Безплатна доставка за България!ЛАНАФОРМ ОВЛАЖНИТЕЛ И ДИФУЗОР (ДИФУЗЕР) ЗА ДЕЦА POMMY
Безплатна доставка за България!ДЕРМАПЕН ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ДЕРМАРОЛЕР КОНДИЦИЯ
Безплатна доставка за България!БИО УОТЪР ФИЛТЪРНА КОЛОНА FK1012
Библиография
Снимки: commons.wikimedia.org
СТАТИЯТА е свързана към
- История на микроскопа
- Биомикроскопия
- Историческо развитие на светлинния микроскоп
- Създаване на електронния микроскоп
- Електронна микроскопия
- Имунофлуоресценция и зараждане на имунофлуоресцентната микроскопия
- 17 хранителни продукта под микроскоп, които едва ли сте виждали
- Поляризационен микроскоп
- Създаване на флуоресцентен микроскоп, епи-флуоресцентен микроскоп и диоптрично огледало
- Иглена аспирация
Коментари към Създаване на микроскопа