Начало История на медицината Английският наръчник по акушерство "A Complete Practice of Midwifery" на Сара Стоун от 1737 година

Английският наръчник по акушерство "A Complete Practice of Midwifery " на Сара Стоун от 1737 година

От 1737г.

Английският наръчник по акушерство "A Complete Practice of Midwifery " на Сара Стоун от 1737 година  - изображение

Започваме от тук, че медицинският труд "A Complete Practice of Midwifery" е дело на британската акушерка Сара Стоун. Ценното ръководство било публикувано през далечната 1737 година и било предназначено да се използва от въвлечените в практиката специалисти. Самата Стоун имала навика да води изключително подробни доклади за всяко раждане, които документи стриктно съхранявала. За написването на трактата си, както го наричала сама, англичанката събрала 50-те от най-предизвикателните и интересни случаи в практиката си. Описвайки ги в детайли, Стоун преследвала една основна цел: да помага на колежките си в успешното им представяне в сферата, без това да налага, при възникнали затруднения, те веднага да търсят помощта на мъже специалисти. Последното увеличавало броя на джентълмените в акушерската професия, а това не й харесвало въобще. Сара смятала, че появявайки се на "сцената" със самочувствието и с медицинския си опит, представителите на силния пол омаловажавали специалната роля на жените акушерки в родилния процес, приписвайки си цялата заслуга за появата на новия живот. Това било причината въпросният наръчник да предоставя толкова различни и, в повечето случаи – не съвсем обичайни, родилни сценарии и техники.

В творбата си британката не пропуснала възможността да дискутира основните проблеми, свързани с мъжкото присъствие в акушерската практика. Заради невъзможността сами да изживеят износването на живот (по обясними причини), както и самото раждане, мъжете не можели да знаят каква е и самата болка, нито изпитваните от родилката чувства. По тази причина, джентълмените не били в състояние да ръководят адекватно и да насочват в правилната посока целия процес.

В крайна сметка, Сара била убедена, че добре обучената акушерка не се нуждае от помощник от мъжки пол, за да се справи с поставената й задача. В по-голямата част от случаите всяка дама била в състояние да се справи сама, ако отговорно поеме и изпълни задълженията си. Като оставим настрана апела за навременно проявения професионализъм, Сара Стоун може да се смята за една от първите феминистки в Англия. Тя открито се противопоставяла срещу това мъже да се изявяват в подчертано и основно женско поприще.

В заключение можем да добавим, че "A Complete Practice of Midwifery" безспорно представлява интересно писмено наследство в акушерската практика, в което могат да се открият интересни, някои – дори актуално звучащи и днес, схващания за специалността.

Снимка: Science museum London 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sciencemuseum.org.uk/broughttolife/people/sarahstone

Wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниИсторияСнимкиОрганизацииНормативни актове