Начало История на медицината Бизнес фон и обстоятелства, довели до създаването на „Millennium Pharmaceuticals, Inc.”

Бизнес фон и обстоятелства, довели до създаването на „Millennium Pharmaceuticals, Inc.”

От 1976г.

Бизнес фон и обстоятелства, довели до създаването на „Millennium Pharmaceuticals, Inc.”  - изображение

Движеща сила за създаването на "Millennium Pharmaceuticals, Inc." ("Милениум фармасютикълс ООД") е нейният председател и главен изпълнителен директор Марк Дж. Левин. Марк израства в Сейнт Луис, той е син на бизнесмен, който притежава няколко малки магазина за обувки. Левин е принуден да поеме голяма отговорност още в началото на живота си (тъй като майка му губи битка с онкологично заболяване), когато е на 16 години. Стараейки се да не отпадне от училище, той се грижи за трите си по-малки сестри и продава обувки в магазините на баща си. Младежът завършва бакалавърска степен по химия и биомедицинско инженерство в областния университет „Washington University”. За кратък период той остава в Сейнт Луис, продавайки обувки, а след това - през 1976 г. приема предложената му позиция в Индианаполис от фармацевтичната компания „Ели Лили”. По-късно той си намира работа в Северна Каролина, където съпругата му завършва висшето си образование. Там Левин наблюдава създаването на новата пивоварна  "Miller Brewing Company", която му осигурява добър изглед към голямото й производствено съоръжение. Един кратък, неуспешен случай за управление на магазин за понички, го научава какви и къде са „капаните” при ръководенето на на бизнес.

Левин и съпругата му се преместват в Масачузетс, където Марк започва да се занимава с продажбата на компютри за компания „Foxboro Co.”. Левин продава продуктите най-вече на биотехнологични компании. Той кани бившия шеф на „Ели Лили”, Уилям Йънг, който вече е сменил работното си място и е част от екипа на компания „Genentech” (тя е сред пионерите в областта на биотехнологиите). Случва се така, че вместо да продава компютри, Левин получава предложение за работа.

През 1981 г. семейство Левин се премества в Сан Франциско, където Марк придобива опит в управлението на редица сложни проекти за създаването на лекарства в „Genentech”.
След този момент (през 1987 г.), той заема длъжност във фонда „Mayfield Fund”, фирма за рисков капитал в Сан Франциско, където служи като съпредседател на своята „Life Science Group”. Неговата задача е да търси и открива нови и потенциално успешни научни идеи, а след това - да помага на компаниите да ги реализират и използват.

Вместо да чака някой да го потърси с нова идея, Левин активно се занимава с четене на научни списания. Нещо повече, той се свързва с учените, автори на статиите в тези списания. По този начин Левин допринася за основаването на „Cell Genesys, Inc.” през 1987 г., „Cyto Therapeutics, Inc.” през 1988 г., „Tularik, Inc.” през 1990 г. и „Focal, Inc.” през 1991 г. При създаването на тези компании и увлекателни разговори с учените, Левин постепенно се запознава детайлно с изследванията, касаещи човешкия геном. Той посещава основните геномни центрове както в САЩ, така и в Европа, срещайки много от пионерите в тази област. Става ясно, че те искрено вярват, че всички болести при хората имат някаква връзка с генетиката, и че през следващото десетилетие човешкият геном ще бъде изцяло прочетен „преподреден”. Левин признава, че геномиката предлага начини за производство на безброй нови лекарства за третиране на специфични заболявания, както и бизнес възможности със значителен потенциал. Той не е единственият професионалист, окрилен от тази вяра. Левин счита, че с различни бизнес модели, геномиката ще може да се експлоатира дълго. Той описва ситуацията в свое интервю за „Technology Review” от 2001 г.: "Някои създават диагностични компании, в които технологиите се стремят да идентифицират грешките или разнообразието в гените ни. Други изграждат компании така, че да се събира информация  за генома, а после тя да се продава на заинтересованите лица. "Милениум фармасютикълс ООД" ще се фокусира върху изграждането на успешна биофармацевтична компания на бъдещето, като разработва персонализирани терапевтични продукти".

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/millennium-pharmaceuticals-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История