Начало История на медицината Развитие на "Милениум фармасютикълс" до края на 20 век

Развитие на "Милениум фармасютикълс" до края на 20 век

От 1996г.

Развитие на "Милениум фармасютикълс" до края на 20 век - изображение

През 1996 г. "Милениум фармасютикълс" (създадена от Марк Левин) дебютира в Комисията по ценните книжа и фондовите борси, където е извършено първичното й публично предлагане. Компанията е оценена на 58 милиона долара. През годината, изследователските усилия на корпорацията дават първите осезаеми резултати. Изготвени са генетични анализи за разработката на продукти, договорени с фармацевтична компания „Roche”. Освен това, при изследванията си, „Милениум” идентифицира ген, отговорен за появата на диабет тип II. Това откритие пък задейства ключова многомилионна сделка на биотехнологичната компания с известната „Hoffman-LaRoche”.

През 1997 година фармацевтична компания "Милениум фармасютикълс" може да се похвали с многостранна активност. При сделка с акции на стойност 89 милиона долара тя придобива „Chemgenics Pharmaceuticals”, което й позволява да разшири изследванията си за разработката на антибактериални лекарства. Компанията, също така, създава нов важен съюз на стойност 218 млн. долара. Участник в петгодишната сделка е „Monsanto Inc.”, а договорката им включва изследвания на обещаващи биоинженерни култури. За разлика от предишните си партньорства, това с „Monsanto” не е толкова точно дефинирано. Тъй като основното искане на "Милениум е да запази" фокуса си върху разработката на медикаменти, компанията на Марк Левин, се съгласява да извърши трансфер на технологии към ново звено на „Monsanto”, наречено „Ceremon Genomics”.

През 1997 г. „Милениум” формира две свои дъщерни дружества, за да повиши стойността на корпорацията. Първото е „Millennium BioTherapeutics”. Създадено е за разработване на терапевтични протеини, генни терапии и антисенс продукти. Фармацевтичната компания „Ели Лили” веднага подписва сделка за съвместна работа с него, на стойност 70 млн. долара. Целта на договорката е разработване на лекарства от протеини, като по този начин придобива дял от 18% в дъщерното дружество. Другото дружество се казва „Millennium Predictive Medicine” и се заема с диагностични тестове, извършващи се по методите на биоинформатиката и протеомиката.

След като придобива ценен опит в областта на геномиката, изследователите от Милениум разработват начин да ограничат броя на т.нар. целеви гени. Вместо да провеждат продължителни изследвания за валидиране на всеки нов ген, те се съсредоточават върху тези, които реагират на някои популярни лекарства. После те биват щателно проучвани, а по този начин се спестява значително време и усилия. Тъй като се нуждае от партньор, който да използва новата техника, "Милениум" се обръща към услугите на „Bayer AG”, която, е склонна да поеме известен риск, за да настигне конкурентите си. „Байер” се опитва да се сдобие с просперираща компания, развиваща се в областта на геномика още в края на 1997 г. Така до септември 1998 г. важната сделка на стойност 465 млн. долара е сключена. Съгласно условията на споразумението чрез похватите на геномиката „Милениум” трябва да разработи 225 протеини, насочени към третирането на болести на сърдечно-съдовата система, рак, остеопороза, ноцицептивна болка, чернодробна фиброза, хематологични заболявания и вирусни инфекции. Освен всичко, „Bayer” печели 14% от дяловете на Милениум. Немската компания има правото за избира целевите протеини, но правата на над 90 процента от тях принадлежат на дружеството на Марк Левин. Въпреки че все още няма продукти на пазара, "Милениум" успява да генерира печалба от 10,3 милиона долара на годината заради фармацевтичните си колаборации с други компании.

Следващите изследвания се реализират през 1999 г. Участник е „Бристол-Майерс Скюб” Bristol-Myers Squibb, която сключва сделка за $ 32 млн. с „Millennium Predictive Medicine”, за да бъдат проведени диагностични тестове в областта на онкологията. Дъщерното дружество също подписва договор за съдействие. Участник е „Becton Dickison”, а сделката е на стойност 70 милиона долара.

Междувременно, компанията-майка се приближава до целта си да се превърне в лекарствена компания, способна да насити пазара със свои собствени продукти, съгласявайки се да придобие акции но „LeukoSite Inc.” на стойност 750 млн. долара. Ангажиментът на Милениум е да предостави възможности за създаване на лекарства (в последна фаза на изпитване), както и няколко препарата до момента на ранни и късни клинични изпитвания. Изглежда че бъдещето на Милениум фармасътикълс е подсигурено.

По статията работи: Виктория Милова


Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/millennium-pharmaceuticals-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История