Начало История на медицината Борбата срещу туберкулозата във Франция от 1917г.

Борбата срещу туберкулозата във Франция от 1917г.

От 1917г.

Борбата срещу туберкулозата във Франция от 1917г.  - изображение

В разгара на Първата световна война 150,000 френски войници били освободени от служба, защото били покосени от туберкулоза. В условията на военно положение и влошени хигиенни условия Жълтата гостенка "процъфтявала" и хиляди мъже, вместо да отидат на фронта, трябвало безславно да се приберат в домовете си, за да се лекуват.

Било очевидно, че Франция спешно се нуждае от помощ отвън в борбата срещу коварното заболяване. Подкрепата дошла от прочутата Рокфелерова фондация. През 1917г. същата изпратила специална комисия, която си поставила за цел да намали до минимум случаите на туберкулоза в Страната на петлите.

Членовете на инициативата стартирали своята дейност с различни проучвания и събрали голям брой статистически данни. Идеята им била да дефинират точните размери на проблема и на база тази информация – да търсят адекватни решения. Едновременно с това (и по-важното), комисията създала повсеместно в цялата страна антитуберкулозни пунктове и клиники (каквито до този момент били наистина малко). Те били оборудвани с модерна апаратура и разполагали с висококвалифициран персонал, готов по всяко време да се погрижи за нуждаещите се.

Всеки диспансер имал на разположение и автомобил. Той се използвал за превоз на лекарите и екипите им до централно локализирани селища, където болните били подлагани на тестове, диагностицирани и лекувани. Медицински сестри били назначавани на щаб в пунктовете и се отзовавали на болните при нужда – те посещавали частни домове и инструктирали семействата за това как да се грижат за покосените от заболяването. Заради профила си на вечно странстващи, сестрите били наричани Visiteuses d’Hygiene. ("посетителките за хигиената" - в свободен превод от фр. ез.).

В борбата срещу Жълтата гостенка комисията заложила също и на мащабна образователна кампания. Пропагандни постери изобразявали туберкулозата като „враг“, на когото не трябвало да се разрешават повече своеволия. Други плакати пък показвали как човек може да се предпази от страшната болест, а ако е болен – как да възпрепятства разпространението на заразата.

Образователната програма се извършвала и "на четири колела" – специален камион обикалял из страната, разпространявал брошури и постери, прожектирал филми. Членовете на комисията изнасяли лекции и отговаряли на въпроси, а на децата били преподавани основни правила за поддържане на хигиена.

Създадената комисия от Рокфелеровата организация продължила дейността си до 1922-ра, а след това функциите й били поети от френски организации. Както можете да се досетите, благодарение на всички положени от нейна страна усилия, заболеваемостта от туберкулоза в Страната на петлите рязко била намалена, а броят на диспансерите за туберкулозно болни се увеличили от 22 на 600. Като цяло, организацията успяла да наложи добри здравни практики във Франция и да повиши хигиенната култура на френското население.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://rockefeller100.org/exhibits/show/peace-and-conflict/tb-in-france

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпортРецептиГеографияДиетиВидеоЛеченияИзследванияТестовеАлт. медицинаБотаникаЗаведения