Начало История на медицината Вариола в Русия

Вариола в Русия

От 1610г.

Вариола в Русия - изображение

Вирусът на вариолата не пощадява и Русия. Едно от доказателствата за върлуването на опасното инфекциозно заболяване са многобройните руски фамилии, получени от диалектите, открояващи специфичната външност на преболедувалите вариола: Рябов, Рябцев, Рябинин, Щедрин, Корявин и др.

Счита се, че заболяването навлиза за пръв път в страната чрез Сибир около 1610 година. Избухналата вариолна епидемия в Русия изтрива една трета от населението в региона. Хората са ужасени, напуснат домовете си, криейки се от смъртната опасност в гората. Измират цели улици и градове. В един от тези градове се превръща процъфтяващият Зашиверск, разположен в Якутия. Според легендата, шаман намира сандъче със съкровище, заразено с ужасна болест. Той съветва хората да го заровят и да забравят за него. Въпреки предупреждението, алчен свещеник нарушава препоръката, отваряйки сандъчето. Хората се втурват към скъпоценностите и започват да ги разделят помежду си. На следващия ден градът бива завладян от епидемия от вариола, в която загиват всички. Оцелява единствено едно малко момиченце. То доживява до 105 години, за да разказва как големият търговски град бива сринат до основи.

През XVIII век в Русия от вариола загива всяко седмо новородено. Едрата шарка нахлува в Москва неколкократно. През 1730 година едрата шарка отнема живота на 14-годишния император Петър II. Той е се заразява по време на посещение на един от князете Долгорукий, в чиито дом е живял носител на инфекциозното заболяване. По-късно заболяването заразява друг руски император - Петър III, но той успява да се пребори с него.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://museum.impharma.ru/text/546

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНормативни актовеНовиниКлинични пътекиЛюбопитноНаправления в медицинатаБотаникаЛеченияОрганизацииЗдравни проблемиВидеоХранене при...Алт. медицинаСнимкиМикробиологияЛайфстайлСпециалистиАнкетиЗдравни съветиТестовеСпортГеографияДиетиПсихологияСоциални грижиИнтервютаЗаведения