Начало История на медицината Принос на Едуард Дженър към унищожаването на вариолата

Принос на Едуард Дженър към унищожаването на вариолата

От 1958г.

Принос на Едуард Дженър към унищожаването на вариолата - изображение

Чрез работата на английския медик Едуард Дженър историята на медицината демонстрира първия научен опит за контрол над разпространението на вариола чрез съзнателното използване на ваксинацията. Строго погледнато, той не е първият лекар, открил ваксинирането, но е първият, придал научен статут на процедурата, на която е посветил своята кариера. Бенджамин Джести (1737-1816) е сред първите медици, ваксинирал пациентите си срещу едра шарка. Медикът използва частици от виме от заразен с едра шарка по кравите едър рогат добитък, за да инокулира (зарази) чрез ланцета специално направена рана на ръцете на жена си и двете си момчета. Членовете на семейството на медика не се заразяват с вариола, въпреки че са били изложени многократно на инфекцията. Бенджамин не е първият, нито последният, който експериментира с вариолизацията. Всъщност процедурата е широко използвана сред лекарите от 18-ти век в Англия. Въпреки това, признаването на тези факти, не следва да омаловажи постиженията на Дженър в областта на медицината.

През 19 век става ясно, че ваксинацията не предоставя доживотен имунитет. Това означава, че трябва да се предприема периодична реваксинация. Смъртността от едра шарка е намалява, но наличието на епидемии показва, че болестта все още не е изцяло изкоренена. През 1950-те години се реализират редица мерки за контрол, а едрата шарка е ликвидирана в много области на Европа и Северна Америка. Процесът на унищожаване на вариолата се задейства, когато Световната здравна асамблея получава доклад през 1958 г. В него се описват катастрофалните последици от едрата шарка в 63 страни.
На 8 май 1980 г., Световната здравна асамблея обявява, че светът се е освободил от вариолата. Препоръчва се на всички страни да се преустановят ваксинациите.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1200696/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияИзследванияЛюбопитноАлт. медицинаНормативни актовеЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииЗдравни проблемиХранене при...ВидеоСнимкиНовиниМикробиологияЛайфстайлСпециалистиПсихологияДиетиСоциални грижиИнтервютаПатологияТестовеЗаведенияАнкети