Начало История на медицината Достижения в историята на ирландската медицина и известни медици от 19 век. Робърт Адамс.

Достижения в историята на ирландската медицина и известни медици от 19 век. Робърт Адамс.

От 1875г.

Достижения в историята на ирландската медицина и известни медици от 19 век. Робърт Адамс.  - изображение

През първата половина на 19-ти век историята на ирландската медицина е съхранила доказателства за немалко нововъведения, способстващи за напредъка на науката. Сред тези нововъведения са началото на употребата на хиподермичните лекарства, обнародва се законът "Colles law", касаещ наследствения сифилис и употребата на калиев йодид при лечението му, напредъкът на клиничното обучение и постигнати са резултати, способстващи подобряването на разбирането на естеството на аортната регургитация. Тези достижения са направени в т.нар. "Irish School of Medicine", а конкретните успехи са постигнати от ирландските лекари Грейвс, Кориган, Стоукс, Чейн, Адамс, Уолъс, Колес и Райнд.

Три от тези имена, тези на Стоукс, Адамс и Чейн са популярни сред медицинското общество. Веднага може да се направи аналогия със синдрома на Стоук-Адамс - заболяване, изследвано благодарение на упоритата работа на медиците, както Чейн-Стоуксовото дишане.

Робърт Адамс е роден през 1791 г. и умира през 1875 г. Медикът е бил председател на Кралския колеж на хирурзите. Работил е като хирург в болниците "Ричмонд", "Уитмор" и "Нардуик". Тое е един от основателите на училището "Richmond Hospital Medical School".

Сред най-популярните публикации на Адамс са "Ревматична подагра" от 1857 година, "Встъпителна лекция" от 1860 година, адресирана до студентите, които току що са започнали да изучават медицина в споменатите по-горе болници, "Естествен сърдечен блок" от 1862 година.

Неговата "Встъпителна лекция" звучи по изключително съвременен начин и може да бъде поднесена дори на днешните студенти по медицина. Тя ги уверява, че повечето от тях не може да станат богати чрез своята работа, но всички могат да се надяват на добър, смислен живот чрез своята професия.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://innominatesociety.com/Articles/The%20Irish%20School%20of%20Medicine.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиЛюбопитноПроизводителиСоциални грижиРецептиНаправления в медицинатаАлт. медицинаОткритияВидеоТестовеСпортКомпании и организацииЗаведенияКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиОбразованиеОрганизацииБотаникаЛечения