Начало История на медицината Зловещата медицинска апаратура на Черната брада - най-знаменитият пират

Зловещата медицинска апаратура на Черната брада - най-знаменитият пират

От 1717г. до 1718г.

Зловещата медицинска апаратура на Черната брада - най-знаменитият пират - изображение

През 17-ти и 18-ти век колониалните територии в Америка страдат от един доста сериозен проблем - пиратството. Заради тежкия живот в плантациите и малките търговски градчета, много мъже, а понякога и жени, решават да напуснат имението на господарите си и да се отдадат на разбойничество. Мнозинството от бегълците попадат на кораби, плаващи под черен флаг, които се издържат чрез ограбване на търговски плавателни съдове.

Пиратският живот се романтизира от повечето автори и режисьори, които се вдъхновяват от морските разбойници. Всъщност повечето екипажи, живеещи извън закона, представляват сбирщина от престъпници, които в продължение на няколко години плячкосват рибарски лодки и търговски кораби. Този вид пирати не са подчинени на капитан или техните лидери имат съвсем номинална власт. Затова и не успяват да координират добре действията си и скоро повечето попадат на бесилото в някой пристанищен град.

Някои пирати обаче са дезертирали капитани или военни моряци. В тези случаи те запазват част от дисциплината си, както и поддържат някаква форма на командване. Именно отдалите се на разбойничество дезертьори представляват основната опасност за американските колонии, тъй като те не само плячкосват дребни плавателни съдове, но и се осмеляват да превземат цели търговски флотилии и дори да обсаждат пристанищни градчета. Може би най-известният капитан на подобна армада, плаваща под черен флаг, е Черната брада.

За съжаление най-ранното минало на Черната брада е недобре проучено, поради липса на каквито и да е писмени сведения. За него се знае, че се подписва като Едуард Тийч, но историците не са сигурни, че това е неговото рождено име. Предполага се, че служи в британския флот по времето на Войната за испанското наследство, известна в Новия свят като Войната на кралица Ан. По някое време Черната брада дезертира и служи като част от командването на друг пиратски капитан - Бенджамин Хорниголд.

През 1717-та година Едуард Тийч пленява на абордаж френския кораб за превоз на роби La Concorde de Nantes. Пиратът решава да се раздели със своя началник и да командва свой пиратски екипаж. Той прекръства новия си плавателен съд „Отмъщението на Ан“ и само за една година успява да стане най-могъщия капитан, плаващ под четен флаг. Той извършва набези из целия Карибски басейн, Източното американско крайбрежие и дори Западна Африка.

Предмети
Отгоре - спринцовка за живак, вляво - месингово хаванче, вдясно - съд за съхранение

След дълги борби с властите на британските колонии в Америка Черната брада губи своя флагмански кораб, а след няколко месеца се разделя и с живота си. Могъщият пират е победен от морските войски на територията Вирджиния, днешния щат Вирджиния. През 1718-та година невероятната колекция от предмети, събирана от разбойника, отива на морското дъно заедно с „Отмъщението на Ан“. През 1996-та обаче морските археолози откриват легендарния плавателен съд и дори успяват да възстановят голяма част от инвентара му.

Между намерените артефакти са множество боеприпаси, заграбени богатства и дори издание на особено популярен по това време приключенски роман, принадлежал на безименен член на пиратския екипаж. Едно от най-забележителните открития е медицински комплект за лечение на някои по-разпространени в открито море болести и контузии.

Първият открит предмет представлява метална спринцовка, чието предназначение е да вкарва малки количества живак в уретрата. И макар да звучи повече като уред за мъчение, целта на устройството е да облекчава симптомите на половата болест сифилис. Живакът предизвиква висока телесна температура, която успешно намалява заразата, но от друга страна предизвиква натравяне на организма.

Други намерени предмети са тас за кръвопускане, месингово хаванче с чукало, служещи за стриване на билки и други целебни консумативи, кутии за съхранение на медикаменти, игли за спринцовка и пълен комплект за извършване на клизма, състоящ се от маркучи и помпа.

Намерените артефакти, чиято изработка най-вероятно е френска, ясно показват какви са най-честите здравни проблеми на екипажа на Черната брада. Очевидно чревните зарази, раните и половите болести са изключително разпространени сред пиратите. Разнообразието на медицинския комплект говори и за специализирано до някаква степен медицинско лице, което има поне фелдшерско образование.

Тези открития разклащат мнението на историците, че повечето пирати са дезорганизирани разбойници, чиято единствена цел е да грабят от по-слабите. Може би става въпрос за едно функциониращо общество, което въпреки агресивния си начин на живот се грижи за пострадалите си членове и цени живота на отделните индивиди в него.

Ако искате да разберете какво представлява "Проклятието на пиратите", натиснете тук.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.smithsonianmag.com

www.ancient-origins.net

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияОткритияЛайфстайлИсторияСпорт и туризъмСнимки