Начало История на медицината Известни двойки в медицината и науката от миналото

Известни двойки в медицината и науката от миналото

От 1920г.

Известни двойки в медицината и науката от миналото  - изображение

Мислите си, че любовта няма място в медицината и науката, но всъщност грешите. Ако си поставим за цел да се поровим в архивите, ще открием безброй доказателства на това твърдение /такива, между другото, можем да намерим и днес/. В следващите няколко редове обаче смятаме да ви припомним за три двойки, които, освен в живота, са били незаменими партньори и в научните и медицински търсения:

Люсил Тийдейл и Пиеро Корти

Люсил била канадка, а Пиеро – италианец. Двамата се запознали за пръв път по време на обучението си по медицина в Монреал. След като животът и кариерните им търсения многократно ги разделяли и събирали, през 60-те години на миналия век двамата попаднали в северна Уганда. В малко африканско селище медиците създали болнично заведение, което много бързо се превърнало във важен лечебен център. Безкрайно трудните условия на работа не ги обезкуражили и в продължение на 35 години те предоставяли медицински услуги на жителите в тази час на света.

Карл и Гърти Кори

Родени през една и съща година, Карл и Гърти също започнали да "пишат" своята съвместна история още в медицинското училище във Виена. През 1920г. експертите сключили брак, а две години по-късно трайно се установили в САЩ. Там те започнали да проучват механизма на преработването на въглехидратите в тялото, както и структурата на гликогена. Ценните им открития, резултат от 30-годишни експерименти, съвсем логично им спечелили Нобелова награда за медицина или физиология.

Георги Манолов и Янка Манолов

Еднаквите им фамилии недвусмислено показват, че, освен в медицината, Георги и Янка споделяли и един общ житейски път. Те се прочули най-вече с това, че открили т.нар. втори раков хромозомен маркер, с което допринесли много за усъвършенстване на представата за туморните заболявания.

Ако можем да намерим някаква обща черта на тези медицински "дуети", то тя се крие в това, че в хората в тях взаимно се допълвали, вдъхновявали и заедно успявали да достигнат до важни за цялото човечество открития.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Български изследователи и откриватели", 1986г.

https://www.collectionscanada.gc.ca/physicians/030002-2600-e.html

https://www.acs.org/content/acs/en/education/whatischemistry/landmarks/carbohydratemetabolism

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияФизиологияСъставкиНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияЛеченияБотаникаАнкетиИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки