Начало История на медицината Индианското медицинско колело

Индианското медицинско колело

От -2000г. до 2000г.

Индианското медицинско колело - изображение

Връзката на коренното американско население с природата е много дълбока и тя оказва влияние върху създаването и поддържането на баланса, здравето и благоденствието на човек. Индианците се обръщат към природата като към "Майката Земя" и тя участва в много обичаи и традиции. Един подобен пример е т. нар. медицинско колело, което е символичен образ на съвършенството и кръговрата на живота.

Повечето от медицинските колела, наричани още свещени обръчи, са разделени на четири части, четири своеобразни посоки на света, всяка със свой дух водач, които символизират и четирите фази на човешкия живот и предлагат уроци и дарове, които подпомагат постигането на хармония в живота.

Четирите части на лечебното медицинско колело могат да са украсени също така с растение, божество и други образи, които варират при различните племена. Например бизонът, който може да се види по медицинските колела на индианците от равнините, не присъства в медицинските колела на югоизточните племена, тъй като това животно се среща рядко при тях. Съответно по сакралните обръчи на северните племена няма как да се види алигатор.

Числото 4 е свещено за много от индианските племена, тъй като в природата има 4 сезона, човекът изпитва 4 нужди – физическа, емоционална, психическа и духовна; съществуват 4 царства – животни, минерали, растения и хора; 4 свещени лекове – миризлива бизонова трева, тютюн, кедър и градински чай.

На медицинските колела могат да се изобразяват следните елементи:

  • Посоките в света: север, изток, юг, запад;
  • Фазите на живота: старост и смърт; раждане и детство; юношество; възрастен индивид и родителство;
  • Сезони: зима, пролет, лято, есен;
  • Елементи: вятър, огън, вода, земя;
  • Животни: мечка, орел, вълк, бизон;
  • Растения: кедър, тютюн, миризлива бизонова трева, градински чай;
  • Небесни тела: звезди, слънце, земя, луна;
  • Цветове: бял, жълт, черен, червен

Медицинското колело може да е под различна форма и с различна украса, включително и да е голяма наземна конструкция. Хиляди години индианците са строили медицински колела в земите си в Северна Америка.

Едно от най-известните е Медицинското колело Бигхорн в Уайоминг. Векове наред този свещен обект е използван от младежите на гарвана за пост и видения, както и от други племена като място за отправяне на молитви и благодарности към света на духовете.

Медицинско колело

Медицинското колело е наречено по този начин от белите мъже, които го откриват в началото на XIX век. То е най-южното и голямо от всички открити и според учените служи за астрономически наблюдения по време на изгрева на лятното слънцестоене. С по-прости думи медицинското колело символизира всичко на този свят, всички раси хора, птици, животни, дървета и камъни. Формата му напомня колело на каруца, и е постигната чрез подреждането на много камъни в кръг. Според вярванията на местните племена кръглата форма на колелото олицетворява земята, слънцето, луната, цикъла на живота, сезоните и смяната на деня и нощта. Движението около Медицинското колело се извършва по посока на стрелката, подобно на въртенето на Земята. В центъра на колелото стои Създателят и то в съвършен баланс. Около центъра има вътрешен кръг, който олицетворява Старата жена (Земята), Бащата Слънце, Бабата Луна и четирите елемента. Четири различими скални купчини, натрупани в четирите посоки и разделени от камъни, повтарят циклите на луната. Камъните, подредени в прави линии към центъра (шпиците на колелото) олицетворяват духовните пътеки, които ни водят към центъра, към съвършената хармония, към Създателя.

Други подобни археологически обекти се откриват в равнините на Албърта, Британска Колумбия, Канада и северните американски щати.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.legendsofamerica.com/na-medicinewheel.html 

снимки: egendsofamerica.com; http://silvermoccasin.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияСнимкиЛайфстайл