Начало История на медицината Ирма Грезе – садистичният звяр от Аушвиц-Биркенау

Ирма Грезе – садистичният звяр от Аушвиц-Биркенау

От 1939г. до 1945г.

Ирма Грезе – садистичният звяр от Аушвиц-Биркенау  - изображение

Злините, извършени от офицерите от SS в нацистките лагери на смъртта, са изключително добре документирани. Хора като Йозеф Фогел, Готфрид Вийзе и Херман Вагнер, обикновени германски мъже, които работят като бояджии и сладкари преди да се присъединят към нацистката партия и редиците на SS, биват обучени на поквара, садизъм и жестокост. Онова, което може би не знаете, е, че офицерите от SS от женски пол често са много по-жестоки от мъжете. В тази категория влиза и Ирма Грезе, която определено може да се нарече един от най-жестоките нацисти, защитаващи със сърце и душа политиката на Хитлер. Само на 20 години тя е най-страховитият служител в Биркенау.

Тя е руса, синеока и определено олицетворява идеала на Хитлер за представител на „арийската раса“. Гизела Перл, еврейка, гинеколог и затворничка в Аушвиц, казва за Ирма: „Тя е една от най-красивите жени, които някога съм виждала. Тялото й е перфектно във всяка линия, лицето й е ясно и ангелско, а сините й очи… най-невинните очи, които някой може да си представи. Въпреки това Ирма Грезе е най-поквареният, жесток и лукав извратеняк, на когото съм попадала.“

Ирма Грезе и Илзе Кох
Ирма Грезе и Илзе Кох

Грезе е родена през 1923 г. в Мекленбург, Северна Германия. Родителите й Алфред Алберт Грезе и Берта Велхелмине Винтер-Грезе са земеделци с 5 деца. Майка й се самоубива през 1936 г. и децата са отгледани от баща си, отдаден християнин, който често използва физическо насилие, за да ги дисциплинира. Ирма и други германски деца се запознават с нацизма още в училище, благодарение на Закона за извънредните правомощия, приет на 23 март 1933 г., чрез който нацистката доктрина започва да се преподава на децата още в първи клас.

Ирма е много впечатлена от нацистката кауза и въпреки че баща й забранява на всички свои деца да се присъединяват към нацистки организации. На 14-годишна възраст Ирма по свое желание влиза в Лигата на германските момичета, когато напуска и дома си. Мечтата на Ирма е да стане медицинска сестра и през 1939 г. се присъединява към болницата на SS Хохенлихен, където неин учител е ортопедът и хирург Карл Гебхард, който извършва немислими медицински експерименти върху затворници. След като се оказва провал като сестра, тя е назначена като машинист до 18-тата си година.

Затворнички в нацистки лагер
Условията, при които "живеят" затворничките под "опеката" на Ирма Грезе...

Щом навършва пълнолетие, тя бързо се присъединява към SS като охранител в женските и детски центрове за задържани. На всички над 2 000 жени, които се присъединяват към звеното, е обещана добре платена работа с бонуси като квартира и храна. След като преминава тежък физически тест и медицински преглед, Ирма е изпратена на обучение в Равенсбрюк, където тя редовно бие затворниците без никаква видима причина. В този момент тя започва и да опознава сексуалността си и се впуска в разврат с офицерите от лагера.

През 1943 г. Ирма получава заповед да се премести в Аушвиц-Биркенау, където обикновено крачи в тежки ботуши, с пистолет и камшик, изплетен от метална жица и целофан. Следващата година тя е повишена и става втората по ранг по жена офицер от SS и вече отговаря за лагер с 30 000 жени. Ирма се сдобива с две големи кучета, обучени да убиват, и с дни ги държи гладни, за да ги насъсква срещу затворниците по-лесно. Тя бие жените за това, че са с по-хубави форми от нея и присъства на операциите, наложени от инфектирането на раните от камшика – Грезе изпитва удоволствие да слуша писъците и плача на жените, които трябва да издържат на интервенцията без упойка.

Ирма Грезе
Ирма Грезе и Йозеф Крамер - коменданта на лагера

Очевидци твърдят, че ако жените не пищяли достатъчно, тя започвала да ги рита с ботушите си. Според някои твърдения тя изпитва мазохостична възбуда да гледа жертвите си как страдат.

Когато Ирма надзирава маршируващите към работното си място затворници, ако някой изостанал, тя изпращала кучетата и с възхита наблюдавала как те го разкъсват.

Според сведенията на нейни колеги и оцелели от лагера, Ирма има неутолим сексуален апетит. Освен с офицерите от SS, тя има афери с чудовището д-р Йозеф Менгеле и Йозеф Крамер – коменданта на Биркенау. Това я поставя в особено изгодната позиция да избира затворниците, които да бъдат подлагани на експериментите на Менгеле, както и онези, които се изпращат в газовите камери. Д-р Менгеле открива, че тя има сексуална връзка с две затворнички и прекратява връзката им. Когато на Ирма й омръзват „игричките“ със затворниците, тя ги пребива и изпраща на смърт. А ако някой затворник й откаже секс, независимо мъж или жена, тя веднага го праща в газовите камери или го подлага на нечувани мъчения.

Годишнина от освобождаването на лагера Берген-Белзен
Годишнина от освобождаването на лагера Берген-Белзен

Когато през 1945 г. руснаците обграждат Аушвиц, тя е прехвърлена в Равенсбрюк, а по-късно в Берген-Белзен, лагера, в който умират Ане Франк и сестра й няколко месеца по-късно. Това само разпалва жестокостта на Ирма. Тя принуждава жените да стоят навън в студа и дъжда по 6 часа и ако някоя затворничка се наведяла или седнела, тя я биела до смърт. Именно тук Ирма си спечелва името „Звярът от Белзен“.

Британските войски освобождават лагера през април 1945 г. и се опитват да арестуват Ирма. Тя измъква сребърния си пистолет и се опитва да застреля бригадния генерал Боб Даниел в гърба. Преди да успее да дръпне спусъка, Даниел се обръща и тя побягва.

След ареста Ирма е запитана защо е участвала в жестокостите и отговорът е:

„Беше наш дълг да унищожим антисоциалните елементи, за да гарантираме бъдещето на Германия.“

Британците приемат това за самопризнание и Ирма е изправена пред съда за своите деяния. Тя остава твърда и непреклонна по време на процеса и настоява, че е изпълнила дълга си.

На 13 декември 1945 г. „хиената от Аушвиц“ е екзекутирана на бесилото само на 22-годишна възраст – най-младият нацистки престъпник, осъден на смърт. Ирма се отправя към ешафода с широка усмивка на лице.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.warhistoryonline.com/instant-articles/irma-grese-the-blonde-beast.html

снимки: warhistoryonline.com; prisonersofeternity.co; delfi.lt; allthatisinteresting.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиИстория