Начало История на медицината Нацисткият медик, наречен „Добрия човек от Аушвиц“

Нацисткият медик, наречен „Добрия човек от Аушвиц“

От 1939г. до 1945г.

Нацисткият медик, наречен „Добрия човек от Аушвиц“ - изображение

Концентрационният лагер Аушвиц е със сигурност един от най-зловещите затвори от времето на Втората световна война. Именно там Менгеле извършва своите ужасни експерименти, в които загиват хиляди души, повечето от които по особено жесток начин. Тъкмо заради черната слава на лагера прякорът „Добрия човек от Аушвиц“, даден на д-р Ханс Мюнх, звучи изключително странно и не на място. Но всъщност прозвището на мъжа е абсолютно оправдано.

Ханс Мюнх е роден в град Фрайбург през 1911-та година в Имперска Германия. Интересува се от медицина още от юношеските си години, затова след като завършва гимназия следва в два медицински колежа - Университета в Мюнхен и Тюбингенския университет. Именно по време на следването си става привърженик на национал-социалистическата идеология и дори се присъединява към партийното учреждение Райхсщудентенфюрер.

Ханс Мюнх преди войнатаПрез 1934-та година Мюнх вече членува и в други нацистки организации, а през 1937-ма става пълноправен член на Нацистката партия. Младият лекар е запленен от идеята за превъзходство на арийската раса, но дълбоко в себе си вярва, че всички хора имат право на живот и не бива съществуването един народ да се поставя над това на друг. Въпреки това той се присъединява напълно отдадено към Хитлеровите привърженици и когато Втората световна война избухва, се записва доброволно в армията.

Мюнх не е приет във войските на SS, тъй като лекарските му умения са твърде ценни. Вместо това му е отредено да работи във военна болница, замествайки старши медик, който е командирован в лазарет. Младият мъж приема позицията с гордост, понеже все пак има възможност да служи на родината си.

През 1943-та година Мюнх е преместен да работи в Хигиенния институт Раиско, намиращ се на около 5 километра от Аушвиц. Там лекарят трябва да участва в биологични експерименти, извършвани върху пленници от лагера. Работата в зданието се ръководи директно от самия Йозеф Менгеле, наричан „Ангела на смъртта“.

Историкът Робърт Джей Лифтън пише за Ханс Мюнх, че е по-верен на Хипократовата си клетва, отколкото на Хитлеровата идеология. Затова младият лекар отказва да участва в селекцията на кадри, случваща се ежемесечно в лагера. Въпросната селекция определя кои от пленниците ще участват в експериментите на Менгеле, кои ще извършват принудителен физически труд и кои ще отидат директно в газовите камери. По думите на самия Мюнх този процес е отвратителен и противен на човешката природа.

ханс Мюнх в напреднала възрастМедикът все пак е принуден да участва в опитите на Ангела на смъртта. Затова той разработва цял набор от трикове, с които да забавя физическите усложнени и симптоми, които експериментите предизвикват у подложените на процедурата пленници. Мюнх работи главно със зарази. За да запази своите „пациенти“ живи и в добро здраве възможно най-дълго, той инжектира в телата им по-малки количества от вируса или бактерията. По този начин немският лекар успява да спаси хиляди животи, тъй като след края на експериментите болните отиват в газовите камери.

През 1945-та Мюнх е преместен в концентрационния лагер Дахау, където работи до края на войната. След като нацисткият режим е свален от власт, медикът не успява да скрие, че е работил в Аушвиц и е осъден от американците на лишаване от свобода. Година по-късно е изправен пред съд в полския град Краков. По време на процеса много от бившите затворници в Аушвиц свидетелстват в полза на германеца, обяснявайки пред прокуратурата, че именно този мъж е спасил живота им, забавяйки нарочно експериментите на Менгеле.

Това е един от малкото случаи, в които военнопленници се застъпват за своя надзирател. Затова едва през декември, 1947 съдът решава, че Мюнх е напълно невинен и не е извършил нито едно престъпление срещу човечеството. Медикът е пуснат на свобода. Основен мотив за решението на властите е отказът на германеца да участва в селекцията на затворници.

Мюнх става символ на хората, отрекли се от идеологията на Хитлер и е канен многократно на мемориални церемонии за загиналите в концентрационни лагери. Последното му подобно участие е през 1995-та година. Тогава вече старият мъж, който страда от тежка форма на деменция, отправя няколко расистки коментара към ромските малцинства в Южна Европа. Въпреки това срещу него не са повдигнати обвинения в ксенофобия заради тежкото му медицинско състояние.

Ханс Мюнх умира от старост през 2001-ва година. Преди смъртта си участва в няколко документални филма за Втората световна война, Аушвиц и доктор Менгеле. Роденият във Фрайбург медик е считан за един от най-ценните източници на информация относно зверствата, извършвани от нацистите, и тяхната функция, цел и резултати.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.warhistoryonline.com

Снимки: www. medium.com

historyandtheholocaust.wordpress.com

http://www.club-ts-hamburg.eu

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияЛайфстайл