Начало История на медицината Испански грип – неточното име на инфлуенцата, дадено през 1918 година

Испански грип – неточното име на инфлуенцата, дадено през 1918 година

От 1918г.

Испански грип – неточното име на инфлуенцата, дадено през 1918 година  - изображение

Известно е, че пандемията от инфлуенца в периода от 1918 до 1919 г. отнема живота на милиони по света. Тя засяга младите хора, развива се бързо и почти винаги отнема живота на заразените. Инфекциозната болест е наричана и испански грип, но това име се оказва неточно. Причината се крие в някои обстоятелства, касаещи световната история.

Статията ни ще проследи как, кой и защо нарича инфлуенцата "испански" грип.

В края на пролетта на 1918 г. испанската телеграфна агенция "Agencia Fabra" изпраща новина до информационна агенция "Reuters" в Лондон. В нея се твърди, че: "В Мадрид се появи странна форма на заразна болест. Епидемията е лека; не е докладвано за смъртни случаи".

От самото начало Англия "кръщава" епидемията с името "испански грип" (или "Испанската лейди"), а неточността вероятно се дължи на погрешната информация от новините за произхода на епидемията.
Смята се, че поради своя неутралитет, Испания не крие или не променя информацията за смъртността от заболяването сред военното и цивилното население. Не може да се гарантира това за останалите страни, включени в Първата световна война.

Почти 90 години по-късно вирусолозите и епидемиолозите в световен мащаб са съгласни с тезата, че грипният вирус не произхожда от Испания. Въпреки това, името остава: грипната пандемия от 1918 до 1920 г. е запомнена като "Испански" грип.

Някои автори твърдят, че има вероятност инфлуенцата да започва от военните лагери на английската армия около 1917-1918 година. Съществуват данни, които показват, че грипни епидемии върлуват и в лагерите на американската армия през пролетта на 1918 г. По-нови доказателства пък сочат, че е възможно болестта да е започнала от Ню Йорк. Няма доказателства за мястото, където започва заболяването.

Проучвания от началото ХХI век проследяват произхода и характеристиките на вирусни проби от 1918 и 1919 г. Чрез тях учените прогнозират каква е вероятността да се появи нова грипна пандемия, описват и колко тежка би могла да се окаже тя. Въпреки, че Испания не спестява информацията за началото на епидемията, малко са фактите, които разказват за хода и последиците от инфлуенцата в страната.
 
По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: https://academic.oup.com/cid/article/47/5/668/296225?searchresult=1

Снимка: virus.stanford.edu/uda/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛеченияИзследванияБотаника