Начало История на медицината Йошиока Яйой: основателката на първото женско медицинско училище в Япония

Йошиока Яйой: основателката на първото женско медицинско училище в Япония

Йошиока Яйой: основателката на първото женско медицинско училище в Япония  - изображение

Въпреки че в историята на медицината постиженията на Йошиока Яйой често били пренебрегвани и подценявани /вероятно – поради оскъдната информация, която има за живота и дейността й/, може да се каже, че японката изиграла съществена роля за развитието на медицинската наука в Страната на изгряващото слънце. Всеизвестен факт е, че Йошиока била сред малкото дами, практикуващи лекарска професия в Япония по онова време. Тя основала и първото японско медицинско училище за жени, с което дала шанс на много други представителки от нежния пол да се посветят на докторското поприще.

Инициативната дама била родена през далечната 1871 година в Какегава, в японската префектура Шидзуока. Баща й бил медик по професия, който смятал, че децата от малкото селце трябва задължително да получават поне базово образование. Иначе, Яйой израснала в епоха, в която на образованите жени определено се гледало с "недобри очи". Въпреки трудностите пред стремежите и мечтите си, девойката все пак успяла успешно да завърши медицинското училище "Saisei-Gakusha", превръщайки се в 27-та жена, получила лиценз да практикува медицина в азиатската държава. Осъзнавайки невъзможността за реализация в, тогава – подчертано мъжката, професия, Йошиока Яйой решила да създаде своя школа в Токио /от 1998г. - "Tokyo Women's Medical University"/ за обучение на медици от женски пол. Интересното е, че въпросното амбициозно начинание тя успяла да реализира преди навършване на трийсетте си години. Както можете да се досетите школата й не получила официално признание веднага – завършващите й нямали правото да практикуват медицина до 1912 година, когато японското правителство позволило на дамите да се явяват на изпити по медицина на национално ниво. До 1930 година почти хиляда жени преминали през обучение в училището на Йошиока.

Като оставим настрана постиженията й в медицинското поприще, до края живота си Яйой демонстрирала впечатляваща социална и политическа активност. Съвместно със свои колеги, тя инициирала неедна кампании за повишаване на сексуалното образование сред населението. През 30-те години на миналия век докторката участвала дейно в движението за правото на жените да гласуват в Япония, както и в движение, наричено "Чисти избори". През 1938-ма, наред с още 10 други жени, тя била назначена от правителството в специален съвет за подобряване условията на живот в периода на военна мобилизация, във връзка с избухналата Японско-китайска война. Йошиока се превърнала във водеща фигура във формирането на редица женски и юношески патриотични организации. В края на войната японката се върнала към старата си "мисия" – да лобира за усъвършенстване на образователните и професионални възможности на дамите в азиатската страна.

Йошиока Яйой била награждавана и приживе, и посмъртно за постиженията си, а в родния й град днес съществува музей, изграден в нейна чест. През 2000 година нейният лик, заедно с още с този на други две забележителни личности, се появил върху пощенска марка.

Снимка: bustle.com

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.bustle.com/articles/136607-8-overlooked-female-medical-pioneers

wikipedia.org

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИстория