Начало История на медицината Основаване на Лондонското медицинско училище за жени през 1874 година

Основаване на Лондонското медицинско училище за жени през 1874 година

От 1874г.

Основаване на Лондонското медицинско училище за жени през 1874 година  - изображение

Женското медицинско училище в Лондон се създава през 1874 година от група дами, между които небезизвестната София Джекс-Блейк. Припомняме ви, че София е първата жена, сдобила се с медицинска диплома в Шотландия и, че през целия си живот тя ревностно защитава правото на представителките на нежния пол да се изявяват и прогресират в лекарското поприще.

За старт, учебната институция се "приютява" в малка къща на улица "Хенриета" (прекръстена на улица "Хейндъл" през 1888г.). Към края на века училището се премества в специално построена за целта постройка, издигната на старото място. Красивата необарокова сграда от червени тухли, с класическа каменна каса на вратата, оцелява и до наши дни. Първоначално, новите студенти се обучават главно от лекари мъже, а по-късно към преподавателския състав на образователното звено се присъединяват и високообразовани дами. Три години след създаването на училището, управата му успява да убеди ръководството на разположената в близост болница "Royal Free Hospital" да "отвори" отделенията си студенти от женски пол. На практика, така тя се превръща в първата университетска болница на Острова. Резултатът от сътрудничеството между двете организации е този, че през 1898г. училището се прекръщава на "London (Royal Free Hospital) School of Medicine for Women".

През 1914 година, заради наплива от желаещи да учат в него, то се разширява, като броят на лабораториите и лекционните му зали се удвоява. Към този момент учебното звено има повече 300 студенти. Твърде бързо училището се утвърждава като притегателен център за студенти от цял свят – особено за онези жени, които силно желаят да се посветят на медицинското поприще, но нямат шанс да получат такава възможност в собствената си страна. Кралица Виктория подкрепя мисията на заведението, тъй като самото й желание e всеки поданик в Британската империя да получава достъп до адекватно медицинско лечение.

В крайна сметка, основаването на Женското медицинско училище в Лондон се смята за важен момент в историята на медицината.

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: Camden New Journal

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://historicengland.org.uk/research/inclusive-heritage/womens-history/women-and-healthcare/former-london-school-of-medicine-for-women/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИстория