Начало История на медицината Как през Средновековието катеричките пренасят проказата в Англия

Как през Средновековието катеричките пренасят проказата в Англия

От -300г.

Как през Средновековието катеричките пренасят проказата в Англия  - изображение

През Средновековието проказата е често срещано заболяване в Англия – както в селските райони, така и в градовете, като не прощава нито на бедните, нито на богатите. Последствията от това тежко заразно заболяване променят не само пейзажа в държавата, но и начина на мислене на хората.
Проказата е внесена в Англия през IV в. и е естествена част от живота на хората до 1050 г. Днес заболяването е познато като болест на Хансен и при крайно тежките му форми засегнатите могат да загубят пръсти, както и цели крайници, да ослепеят и да отслабне цялостната им скелетна структура.

Чистилище на Земята

Реакциите срещу заболяването са противоречиви. Някои хора вярват, че е наказание за смъртни грехове, а други, че прокажените преживяват мъки, подобни на страданията на Спасителя Христос. Тъй като болните от проказа буквално преминават през Чистилището още докато са живи, средновековните хора вярват, че след смъртта си те отиват направо в рая. Онези, които се грижат за тях или даряват средства на специализираните лазарети, вярват, че по този начин ще намалят собствения си престой в чистилището на Ада.

Болниците за прокажени обикновено се строят в края на градовете или близо до кръстопът и на главни пътни артерии. Прокажените не прекъсват връзката си с обществото, за да могат да измолват подаяния, да разменят различни стоки и да предлагат една специална услуга – да се молят за душите на своите благодетели. Местата в тези специализирани лазарети бързо се запълвали.

В тези приюти и лечебни заведения се набляга както на грижите за физическото здраве, така и на грижата за душата. Повечето лазарети се състоят от колиби, построени около параклис, където прокажените се молят и пеят по цял ден.

Как се намесват тук катеричките?

Викингите дават много на англичаните – корабостроенето, ските, названията на дните от седмицата… както вероятно и проказата.

Според последните изследвания на Кеймбриджкия университет норманите (другото название на викингите) отглеждат катерички като домашни любимци и търгуват с техните кожи. След анализ на черепа на средновековна жена, открита при археологически проучвания в Хоксне, Съфолк, учените стигнали до заключението, че именно катеричките са ключът към решаването на тази загадка.

Изследванията показват, че жената е страдала от същия щам проказа, идентифициран при други скелети в Дания и Швеция от същия период. Вероятно заболяването се е разпространило в Югоизточна Англия чрез контакт с високоценените по онова време катериче месо и кожи, с които търгуват викингите. 

През Средновековието търговските взаимоотношения между Дания и Швеция са силни, а пристанищата Кингс Лин и Ярмут са основните търговски пуктове.

Черепът на жената от Хоксне е датиран между 885 и 1015 г. Анализът на бактериите разкрива, че тя е била инфектирана със същия щам на проказа като мъж от Грейт Честърфорд, живял около 415-545 г. Това означава, че заболяването е просъществувало стотици години в югоизточната част на Великобритания и вероятно е акостирало на някое от търговските пристанища.

Последният случай на проказа във Великобритания е регистриран преди повече от 200 години, но заболяването все още съществува при червените катерички в Дорсет, като случаите са около 10 на година. Както при хората, така и при тези гризачи проказата причинява лезии по муцуната, ушите и лапичките.

Единственият въпрос, който остава без отговор, е колко дълго може да оцелее бактерията върху козина или месо, но не трябва да забравяме, че понякога катеричките се отглеждали и като домашни любимци.

Историята на проказата можете да прочетете тук > > >

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник и снимки: 1. https://historicengland.org.uk/research/inclusive-heritage/disability-history/1050-1485/time-of-leprosy/

2. www.telegraph.co.uk/science/2017/10/25/viking-squirrels-may-have-brought-leprosy-britain-says-cambridge/ 

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияМикробиологияХранене при...СнимкиНовиниАлт. медицинаИзследванияБотаника