Начало История на медицината Крокодилско ако и живак: древни методи за предизвикване на аборт – част 2

Крокодилско ако и живак: древни методи за предизвикване на аборт – част 2

От -450г. до 1850г.

Крокодилско ако и живак: древни методи за предизвикване на аборт – част 2 - изображение

Нуждата от аборт е древна колкото и най-древната професия на земята – проституцията – и опити за предизвикване на помятане не липсват в нито една култура по света. Първите сведения за прекъсване на бременност произлизат от египетския папирус Еберс, датиращ от 1550 г. пр. н. е. Доказателства за извършването на аборти съществуват и в Китай от около 500 г. пр. н. е. Древните хора прибягвали до ужасяващи средства в отчаянието си. Жените използвали билки, остри предмети, опасни свещички, причинявали си наранявания, електрошоков удар и много др. изобретателни и страховити методи.  

Пръчки, кости и други подръчни материали

ПръчкиЗащо една жена би пронизала интимните си части с китова кост? Перо от пуйка? Шиш за плетене?

В древността хирургичните процедури се практикуват рядко и техниките са доста примитивни. Но да си пробиеш вагината с остър предмет се превръща в често срещана практика при жените, които желаят да прекъснат нежеланата си бременност. Те извършвали примитивни "ембриотомии" като ръгали зародиша с различни предмети. Куки, стъклени шишове, свещи, ножове, игли и дори клони.

По ирония на съдбата някои от "инструментите", използвани в древността за предизвикването на аборт, наподобяват зловещо на съвременните медицински пособия, използвани за тази цел. В миналото тези подръчни материали не се стерилизирали преди употреба и жените често получавали тежки възпаления.

Скачане, ритане и тръскане

Скачаща жена

Днес лекарят дава дълъг списък с неща, които бременната не трябва да прави, за да не нарани плода и да предизвика аборт. В древността жените правели точно обратното, когато искали да предизвикат помятане – те скачали, вдигали тежко, друсали се, за да предизвикат спонтанен аборт. Някои вярвали, че ако се раздрусат достатъчно силно, плодът просто ще изпадне.

Текст, който се смята, че е написан от Хипократ, препоръчва техника, която добива широка популярност. Жената трябва да подскача надолу-нагоре, като при всеки скок докосва дупето си с пети. Вече знаем, че подобна лека физическа активност не може да предизвика аборт, но ако тежестта и силата се увеличат, помятането е напълно възможно.

Поглъщане на мораво рогче

Мораво рогче

През XVI в. жените забелязали, че кравите, които ядели морави рогчета (паразитна болест по някои тревисти и житни растения), помятали и губели теленцата си. Съответно те решили, че щом действа на кравите, трябва да им помогне и на тях да се отърват от нежеланата бременност. И наистина моравото рогче предизвиква аборт, но с опасни странични ефекти. Те се наричат ерготизъм, известен още като огъня на Св. Антоний. След поглъщането на моравото рогче жените получавали парещо усещане в крайниците. Това се дължало на спирането на притока на кръв и често водело до гангрена.

Тази отровна гъбичка предизвиквала още много ужасни симптоми. След паренето идвал сърбежът, повръщането и диарията. Жените започвали да се превиват от силни болки в стомаха. Моравото рогче може да предизвика още припадъци, психоза и дори смърт. Някои учени смятат, че по време на Салемския лов на вещици моравото рогче изиграва ключова роля. Жените, които развивали странно поведение или психоза се смятали за вещици, но може би просто са погълнали от опасния паразит. Въпреки че този древен метод за предизвикване на аборт е много ефективен, той е и изключително опасен.

Изблъскване на плода с корсет

корсет

Тази практика за премахване на нежелания плод може да се проследи чак до древен Рим. Използвана е в много култури. Иполит от Рим, който е първият антипапа в началото на III в. описва как жените привързвали кръста си толкова стегнато, че предизвиквали аборт. Често те използвали пояс или корсет, толкова пристегнат, че притискал дори целия гръден кош. Този метод е използван и от маорите – новозеландско местно племе. Жените, които практикували тази техника в древността, поставяли живота си в риск.

Масло от вратига

Вратига

Маслото от вратига се използвало често като средство за предизвикване на аборт. Вратигата е растение, чието гръцко наименование "athanasia" означава "безсмъртие". Древните смятали, че вратигата наистина осигурява безсмъртие, поради което я използвали при балсамирането. Прилагала се и при различни проблеми на храносмилателния тракт, но в големи количества води до разлагане на вътрешните органи. Ефективно, но много опасно средство за предизвикване на аборт.

Камилска слюнка, мравки и косми от сърна

Камила

В някакъв определен етап от развитието на човешката цивилизация, жените използвали съмнителна и доста сложна за изпълнение рецепта за предизвикване на помятане. Съставките включват "паста от смачкани мравки, пяна от устата на камила и косми от черноопашата сърна. разтворени в меча мас. Този метод може и да е работел – особено ако "мехлемът" се е поставял в матката – тъй като вероятно е предизвиквал септичен аборт, чрез предизвикването на инфекция. Което е не просто ужасяващо, но и застрашава живота на жената.

Опиум

Опиумен мак

Опиумът е древен метод за предизвикване на аборт, който за съжаление все още се използва в някои части на света. Абортите са незаконни в ислямските държави, което предизвиква мюсюлманките да прибягват до опасни и съмнителни методи за предизвикване на спонтанен аборт. Въпреки че не сме сигурни за древната рецепта, днес в някои села на Пакистан се прави следното: взимат се сламки от растението метла, чийто връх се покрива с опиум и се поставят в матката на жената. Това предизвиква пукване на амниотичния сак и аборт.

Електрошок

Електрически стол

В книгата на Джоузеф Бревит "Женско медицинско хранилище" от 1810 г., той препоръчва употребата на електричество, което "възстановява заряда" и предизвиква аборт. Само 7 години по-късно писателят Томас Юел предлага шоков удар в областта на бедрата, който може да разтърси плода и да предизвика помятане. Той излага предположенията си през 1817 г., но първият електрически мотор е създаден чак през май 1834 г.

Няма сведения дали и колко аборта са извършени посредством този метод, но след 1888 г. електричеството започва да се използва като алтернативен и "по-хуманен" метод за изпълняване на смъртни присъди.

Към първа част > > > 

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. http://www.babygaga.com/15-ancient-abortion-methods-that-will-freak-you-out/

2. https://www.bustle.com/articles/88626-9-ancient-abortion-methods-so-terrible-youll-be-even-more-grateful-for-the-right-to-choose

снимки:babygaga.com; bustle.com; today.com; herbal-supplement-resource.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЗдравни проблемиНовиниЛайфстайлСоциални грижиЛечения