Начало История на медицината Лаура Баси и влиянието й в областта на италианската медицина и физика през 18 век

Лаура Баси и влиянието й в областта на италианската медицина и физика през 18 век

От 1732г.

Лаура Баси и влиянието й в областта на италианската медицина и физика през 18 век  - изображение

Лаура Баси е всичко друго, но не и обикновена италианка. Тя е учен и е първата дама с професорска титла, получила назначение в европейски медицински университет. Тя е родена в Болоня през 1711 г. Баща й, богат адвокат, решава, че наследницата му трябва да бъде напълно образована в домашни условия. Обучението й продължава седем години. Баси развива изключителен интерес към науката. Нещо повече – тя е насърчавана от семейството и приятелите си, включително от кардинал Просперо Ламбертини (бъдещият папа), да заеме академичен пост.

На 21-годишна възраст, през 1732 г. италианката е назначена за професор по анатомия в университета в Болоня. Две години по-късно тя се заема и с преподавателска дейност по философия. През 1738 г. тя се омъжва за свой колега - академик Джузепе Варети. Двойката има щастлив брак, по време на който, на бял свят се появяват осемте деца на семейството.

Като всеки деен и ангажиран човек, Баси преговаря с университета, за да изиска разрешение да се заеме с повече и по-задълбочена преподавателска работа. Позволено й е да дава уроци в собствения си дом, създавайки лаборатория за своите студенти. Баси преподава в курс по Нютонова физика. В продължение на 28 години тя е една от ключовите фигури, чиито усилия са важни за въвеждането на философията (и Нютоновата философия в частност) в Италия.

Тя написва 28 публикувани научни статии, главно по физика, хидравлика и медицина. През 1745 г. е назначена в елитна група от учени, известна като „Benedettini”, създадена от Ламбертини, който става папа. През 1776 г., на възраст от 65 години, Баси е назначена за професор по експериментална физика в Научния институт, наред със съпруга си (тя е негов асистент). Две години по-късно тя умира, но влиянието й върху италианската физика и медицина, както и дългогодишната й кариера подпомагат усилията да се преодолеят препятствията пред жените-академици.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: www.broughttolife.sciencemuseum.org.uk/broughttolife/people/laurabassi

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиИсторияЛюбопитноФизиологияЛайфстайлАнатомия