Начало История на медицината Лечебна употреба на ароматните масла в древните култури до 14 век

Лечебна употреба на ароматните масла в древните култури до 14 век

От -65г.

Лечебна употреба на ароматните масла в древните култури до 14 век - изображение

Терминът "ароматерапия" започва да се използва още около 1900 година, но практиката да се изгарят ароматни масла датира от преди хилядолетия. Смята се, че идеята за извличането на маслата от дърветата е родена, когато хората забелязали, че при горенето на определени дървесни видове се разнася приятен и съблазнителен аромат. По-късно ароматните масла започнали да се дестилират от кипарис, кедър и евкалипт, за да може да се вдиша ароматът им. Маслата от карамфил и индийско орехче са били използвани, за да се балсамират телата на починалите, розовото масло било полезно при облекчаване на симптомите на мигрена.

Древните китайци изгаряли ароматни масла, за да се създаде хармонично настроение, равновесие и спокойствие, което, разбира се, подпомага умственото и психическото здраве. И египтяните създали първите си уреди за дестилация, за да екстрахират ароматните дървесни масла. От друга страна, гърците, както и голяма част от египтяните считали, че горящи масла и билки имат лечебни свойства.

Около първи век от н.е., гръцкият лекар и фармаколог - Диоскорид - писал за лечебната сила на растителните субстанции, сред които са етеричните масла. Опитът си той описал в своя труд е познат на медицинската история като „De Materia Medica”. Трактатът е написан около 65 година преди Христа. А след това, в продължение на векове, изгарянето на етерични масла се използвало за лечение и профилактиката на опасни заболяванията, сред които попада дори Черната смърт, отнела живота на милиони хора през 14 век.

През 20-ти век ароматните масла започнали да се използват за химическото синтезиране на лекарства, които впоследствие довели и до създаването на синтетичните масла за ароматерапия. На първо място, изглежда, че синтетичните масла притежавали същите свойства като органичните, но след като масовата истерия се уталожила, станало ясно, че те се различават на молекулярно ниво. За съжаление се установило, че те не само не притежавали терапевтични свойства, но са потенциално опасни и биха могли да бъдат вредни за здравето. Сред страничните ефекти се причисляват главоболието, алергиите и кожните и очни раздразнения. Днес, много ароматерапевтични масла все още са синтетични, въпреки че общата тенденция на пазара е да се ограничава употребата изкуствено синтезираните.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.russianfoods.com/en/category/health/folk-medicine/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛюбопитноЛичностиОткритияАлт. медицинаНормативни актовеРецептиСнимкиЗдравни съветиСпортПсихологияБотаникаЗаведенияВидеоТестове