Начало История на медицината Медицинска операция, извършвана от културата Пазърък, подсказва за обмяна на опит с Древна Елада

Медицинска операция, извършвана от културата Пазърък, подсказва за обмяна на опит с Древна Елада

От -500г. до -300г.

Медицинска операция, извършвана от културата Пазърък, подсказва за обмяна на опит с Древна Елада - изображение

Културата Пазърък населява планината Алтай и нейните северни покрайнини преди около 2500 години. Тъй като жителите на тази област нямат писменост, археолозите извлича данни за наличието на сходство между племената от региона чрез сравняване на артефактите, които те намират. Интересен е погребалният обичай, практикуван в тези земи. Хората, принадлежащи към културата Пазърък, поставят своите мъртви близки в надгробни могили, сходни с курганите на ранноскитската цивилизация.

Един от най-интересните аспекти от живота на населението на Алтай отпреди 2500 години са множеството черепи, по които има следи от медицинската операция, наречена трепанация. Тази интервенция се извършва от дълбока древност сред най-различни племена и народи. Смята се, че помага при черепни травми, родилни дефекти, психически заболявания и т.н. Обикновено подложените на операцията пациенти имат много малък шанс за оцеляване.

Изображение на конник от Културата Пазърък При номадите от Пазърък обаче процентът на оживелите след трепанация хора е значително висок. Учените са изумени от методите на извършване, които ясно си личат върху два черепа, намерени в региона. По следите от зарастване става ясно, че интервенцията е била успешна и категорично не е причината за смъртта на древните алтайци.

Също така археолозите са впечатлени от приликите в способите за трепанация с тези, използвани от древните гърци. Операциите сякаш съвпадат с описанията на Хипократ, написани през същия времеви период.

Първият намерен череп е на мъж, живял преди около 2500 години. Номадът е бил в разцвета на силите си, но претърпява травма на главата. В резултат на контузията лявото слепоочие и теменната кост на алтаеца са разместени, което е образувало хематом между външната мозъчна обвивка и черепа. Пазъръшкият медик прави съвсем тясна дупка малко зад фонтанелата на пациента и успява да пренасочи събралата се кръв към вътрешната яремна вена. От извършената операция разбираме, че хирургът определено има широки познания относно човешката анатомия.

Вторият случай на майсторски извършена трепанация, за който разбираме от намерен череп, е на друг мъж, който има родилен дефект. Медикът успява да пробие костната обвивка на главата и да изкара оттам събиращата се в опасани количества течност. Тук отново се забелязва прецизна работа, тъй като не са засегнати нито костните съединения, нито мозъчната обвивка. От почти пълното зарастване на раната съдим, че пациентът е живял дълги години след претърпяната операция.

Археолозите и антрополозите все още не са намерили ясни следи за активен контакт между гръцките полиси и алтайските номади. От античните елински текстове разбираме, че гърците са знаели за Пазъръшката култура. Номадите от Централна Азия са описани от Херодот през 5-ти век преди Христа. Учените намират и известно сходство в изработването на глинени съдове, което двата народа практикуват. Разбира се, това може да се дължи и на попаднали в региона елински съдове, оставили отпечатък в грънчарството на азиатската цивилизация.

Според антропологът Татяна Чикишева не можем да бъдем сигурни дали интервенцията е открита от самите Алтайски номади или е заимствана от Елада или Близкия изток, но начинът, по който медиците от културата Пазърък извършват трепанация е удивителен и невероятно ефективен за времето си. Според нея е много важно да се разбере какви сечива са ползвали хирурзите, както и каква е била техниката им.

За момента единственото, което знаем за оборудването на медиците от културата Пазърък, е употребата на бронзови шила и длета. Следи от метала са намерени в прорезите и на двата черепа, свидетелстващи за прецизността на номадските хирурзи.

Редактор: Георги Динев

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.ancient-origins.net

www.rugkazbah.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлСнимкиСпорт