Начало История на медицината Мерки на правителството на САЩ за борбата с епидемията от едра шарка в началото на 20 век

Мерки на правителството на САЩ за борбата с епидемията от едра шарка в началото на 20 век

От 1901г.

Мерки на правителството на САЩ за борбата с епидемията от едра шарка в началото на 20 век - изображение

Случайно или не кожата на немалко хора, живели в началото на 20 век САЩ „разказва” на света любопитна част от медицинската история. В началото на 1901 година в щатите върлува епидемия от едра шарка (вариола). По тази причина, един най-честите видове белези, които могат да се открият на лявата ръка на хората, са с размерите на малка монета. Те им остават вследствие на успешна ваксинация срещу опасното инфекциозно заболяване. Към днешна дата едва ли могат да бъдат открити много американци (или техни роднини), които да са наясно с истинското значение на тези цикатрикси. За хората, живели в миналото те не са просто материално доказателство, разказващо за един от най-големите научни и медицински триумфи на всички времена. Тези ваксинационни белези им напомнят за шокиращата и безпрецедентна (за щатите) принуда, упражнена от правителството върху населението по време на задължителните ваксинационни кампании, както и популярността, предизвикана от рестриктивните мерки.  

Нека сега разгледаме по-подробно ситуацията в Съединените щати от началото на 20 век. Вероятно един от най-точните исторически източници, описващи в детайли епидемията от едра шарка и мерките за ваксинация на населението, е книгата „Pox: An American History”. Тъй като болестта се разпространява скоростно в голяма част от щатите, заразявайки и убивайки хиляди хора, според творбата, наличието на белег, свидетелстващ за наличието на ваксина постепенно започва да придобива ново социално-политическо значение. Нещо повече, след 1900 г. съединените щати навлизат все по-агресивно на световната сцена като икономическа сила, която се радва на най-продуктивната индустриална икономика в света. Поради тази причина Страната на неограничените възможности се превръща и в основна дестинация за имигрантите, търсещи по-добър живот. За тези хора ваксинационния белег се превръща в символ на "цивилизацията" и в признак за гражданска принадлежност. Имигрантите не могат да влязат в САЩ без наличието ваксинационен белег, който често пъти играе ролята и на „паспорт”, необходим при приемането на тези хора в учебни заведения, на работните им места и в обществените институции. По време на върлуващо огнище на едра шарка всеки, който няма белег от извършена вариолизация, рискува да бъде арестуван и задържан под карантина. Ако лицето откаже доброволно да се ваксинира, то бива подложено на принудителна имунизация. По този повод авторът на учебника „American Medicine” пише: "Този добре видима следа не може да бъде подправена". В случая този автор греши. Тъй като здравните служители и полицията агресивно принуждават населението да се ваксинира, немалко находчиви американци откриват начини да фалшифицират белезите и да заобиколят закона. Едни изпробват някои опасни мазила. Други се уповават на билкови лекарства, описани в някои медицински списания. Подобни манипулации обаче се третират като "злоумишлено престъпление", което се преследва от закона.

Тези рестрикции биха могли да се сторят ужасни за немалко хора, живеещи в 21 век. Въпреки това, гореописаните мерки са взети, за да се гарантира поддържането на добро ниво на колективен имунитет и по-ниска заболеваемост сред населението на САЩ.  За да се засили общественото доверие във ваксините, през 1902 година Конгресът приема Закон за биологичния контрол, благодарение на който е създадена нова система за лицензирането и регулирането на ваксините. Американските съдилища издават решения, чрез които публичните здравни власти биват регулирани по-строго, а наред с това - гражданските свободи започват да бъдат по-защитени.

Може би най-важното, което научава правителството на САЩ в началото на 20 век (след епидемията от едра шарка), е че когато става въпрос за общественото здраве, образованието може да бъде много по-ефективно от грубата сила и рестрикциите.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/30789/title/A-Scar-Nobly-Got/

Снимка: Pinterest

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиМикробиологияНовиниСпециалисти