Начало История на медицината Разпространение на вариолата сред инките

Разпространение на вариолата сред инките

От 1576г.

Разпространение на вариолата сред инките - изображение

Едрата шарка достига земята на инките около 1524-1527 година, убивайки около 200 000 (от 6,0 милиона жители). В епидемията загива предводителят на древния народ, както и наследникът му. Възниква катастрофална гражданска война за наследяване на позицията. Тези събития толкова отслабват защитата на инките, че Писаро съумява да завземе Куско триумфално през 1533 г.

От този момент нататък историята на американските индианци в Карибските острови, Мексико, Централна Америка и Перу е белязана от сянката на епидемията от вариола, за която се счита, че погубва "стотици хиляди" през 1576 година. Същата година броят на жертвите достига до 2 милиона мексикански индианци.
Опасното инфекциозно заболяване достига до Колумбия и Венецуела, причинявайки същите катастрофални последици на местните жители. Испанските нашественици разпространяват едрата шарка в Чили за пръв път през 1554 г., като заболеваемостта се повишава последователно през 1561 и 1591 година. По това време вече има множество испански деца, родени на превзетите индиански територии, които не са се сблъскали с вируса на вариолата. Вследствие на това загиват около 300 испанци и хиляди индианци.

През 1506 година чрез папски декрет се разделя Новият свят между испанци и португалци. Бразилия става португалска колония, но доста бързо бива поразена от едра шарка. Последвалата епидемия се разпространява по крайбрежието. Твърди се, че загиналите са повече от половината от местното население на Баия.

До 1588 година, епидемии от едра шарка избухват последователно на територията на целия южноамерикански континент. Вълна след вълна, епидемията от вариола опустошава местните популации. Обезлюдяването има толкова пагубно влияние върху историята на Южна Америка, че този фактор „оказва” подкрепяща роля при завладяването на Мексико и Перу. Нита една част от континента не е пощадена от болестта, дори вътрешността на Бразилия. През 1660 година мисиите на йезуитите за разпространяване на религиозни вярвания по бреговете на някои от най-големите реки, където живеят около 100 000 индианци, довеждат до зараждане на епидемия от едра шарка, убила около 44 000 от тях. Тези мисии за подновени 9 години по-късно, отнемайки живата на още 20 000 души.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://whqlibdoc.who.int/smallpox/9241561106_chp5.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиЛюбопитноНаправления в медицинатаЛеченияБотаникаОрганизацииСнимкиЛайфстайлЗдравни проблемиХранене при...ВидеоЗдравни съветиАлт. медицинаМикробиологияНовиниСпециалистиДиетиПсихологияПатологияИнтервютаСоциални грижиТестовеЗаведенияАнкети