Начало История на медицината Милдред Кон: една от първите успели дами в химичната наука

Милдред Кон: една от първите успели дами в химичната наука

От 1913г.

Милдред Кон: една от първите успели дами в химичната наука  - изображение

Наричана съвсем заслужено "Първата дама на химичната наука", през целия си житейски път и живот Милдред Кон била от онези персони, които искрено ненавиждат да получават "не" за отговор. Борейки се срещу предразсъдъка, който дълго време отхвърлял присъствието на жените в научните области, тя осъществила нещо, което малко дами за времето успели да постигнат, а именно – изключително успешна кариера в химията.

"Щипка" биография

Кон била родена през далечната 1913 година в Ню Йорк Сити в семейство на руски имигранти от еврейски произход. Тъй като било умно и амбициозно, момичето успяло да "прескочи" няколко обучителни степени и само на 14 години то завършило гимназия, макар че директорът на учебното заведение смятал, че все пак Милдред е прекалено млада за това. Девойката обаче знаела какво иска, затова, без да губи излишно време, постъпила в колежа "Хънтър" – институция, в която всички обучаващи се били от женски пол. Много скоро дамата станала бакалавър по химия. Впоследствие, отново пренебрегвайки съвета на професора си, тя записала магистърска степен по въпросната специалност, а по-късно изкарала и докторантура. Въпреки че в професионалния си път, Кон твърде често била първата и единствената жена в работната среда, в която попада, навсякъде тя без проблем печелила уважението на колегите си и бързо се превърнала в значимо име в химичната наука. Вдъхновяващият й пример мотивирал и други жени да потърсят реализация в сферата.

В действие

Въпреки че придобила докторската си степен в Колумбийския университет само за срок от една година, Милдред не могла веднага да започне да преподава, тъй като асистентско назначение по онова време получавали само мъжете. "Имаше подкрепа за докторантите… но не и за жените, защото всички свободни преподавателски позиции се предлагаха от Колумбийския колеж, а той беше изцяло мъжка школа", споделила биохимичката в интервю от 1987 година. "Казаха ми, че през Първата световна война, а и преди моето време, имали лош опит с жените и, че биха взели жена да преподава само на дипломиращите се курсове. Разбира се, като студент първа година беше невъзможно да стана асистент на завършващ курс".

Когато се върнала във въпросния университет няколко години по-късно /преди това Кон се изявявала в Националния консултативен комитет по аеронавтика – историческия предшественик на НАСА/, Милдред се сдобила с така мечтаната от нея академична длъжност доцент, докато се обучавала при нобеловия лауреат Харолд Юрей. По това време научните търсения на американката включвали проследяване на движението на въглеродните атоми в клетката. През този период начетената дама усвоила куп практически умения, необходими й за извършване на експерименти във вакуум системи. Тогава тя срещнала и Хенри Примаков – уважаван медик, който щял да стане бъдещият й съпруг. Двойката сключила брак през 1938 година и няколко години по-късно се преместила да живее в Сейнт Луис; там Хенри получил пост в университета във Вашингтон. Кон пък имала удоволствието да си намери работа при небезизвестните Карл и Гърти Кори – научен тим от двама съпрузи от университета във Вашингтон. Съвместната дейност на тримата специалисти довела до сериозни постижения в определянето на структурата на т. нар. аденозинтрифосфат (АТФ).

В академичното поприще Милдред Кон получила заслужено признание чак през 1960-та, когато заела поста на асоцииран професор по биофизика и физична биохимия в медицинското училище в университета в Пенсилвания. През следващата година дамата станала и професор. През 1964-та Американската кардиологична асоциация я избрала за своя пръв кариерен изследовател – позиция, която тя заемала през следващите 14 години.

Както се досещате, Кон е "виновна" за редица новости в световната наука. Голяма част от изследванията й спомогнали много за разработването на ядрено-магнитния резонанс, както и за развитието на други значими техники и инструменти, позволили изучаването на "поведението" на белтъчните структури в тялото. Любопитното е, че Милдред била първата жена, назначена в редакционната колегия на престижния американски журнал "The Journal of Biological Chemistry". Тя е и първата дама, преборила се за президентски пост в Американското общество по биохимия и молекулярна биология. Портретът й съвсем резонно виси в медицинското училище в университета в Пенсилвания. На него може да се види, че сред колегите си, всички облечени в тъмни костюми, дамата се отличава рязко с цветното си облекло. Дъщеря й Лаура обяснява в по-късно интервю, че майка й нарочно се обличала така – а именно, дори чрез външния си вид, да прави възможно "събарянето" на стереотипите.

Милдред Кон се пенсионирала през 1985-та, но останала активна в академичната си роля почти до края на живота си през 2009 година.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/distillations/magazine/a-first-lady-of-chemistry

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниЛайфстайлИсторияИзследвания