Начало История на медицината Могъщите фамилии в историята, разрушени от кръвосмешение – част 1

Могъщите фамилии в историята, разрушени от кръвосмешение – част 1

От 1273г.

Могъщите фамилии в историята, разрушени от кръвосмешение – част 1   - изображение

Хаосът в родословното дърво в Хабсбургското семейство и крахът на тази знаменита династия илюстрира един от най-известните случаи на кралско кръвосмешение в цялата медицинска история.

Корените на Хабсбургската родова линия могат да се проследят до епохата на Средновековието. Тя разширява своето влияние през началото на 20-ти век. Някои от най-известните имена в европейската история са свързани с това семейство: Мария Антоанета е от фамилията на Хабусбургите. Част от нея е и ерцхерцог Франц Фердинанд - благородникът, чиято смърт предизвиква избухването на Първата световна война.

Хабсбургската династия достига своя апогей през 16-и 17-ти век. Тъй като испанската и австрийската линия в рода Хабсбург доминират в Европа, благородниците вземат решение да запазят позициите си, съхранявайки кръвните си линии чисти. Така братовчеди, както и чичовци и лели сключват, изгодни бракове помежду си.

Хабсбургските кръвосмесителни бракове събират родовите кръвни линии по начин, който отключва забележителни физически и психически заболявания. Те, в крайна сметка, водят до безплодие в следващите поколения. Объркана и очарователна, Хабсбургската династия постепенно преминава в забвение.

Всичко започва през 13 век

Основаването на Хабсбургската империя се приписва на Рудолф I, който през 1273 г. става крал на Германия. Той е член на Хабсбургското семейство, което е създадено още през 11-ти век. С избирането си за крал (да, той е избран за цар), монархът обединява обширните германски земи под своето лидерство. Територията под негов контрол продължава допълнително да се увеличава през 1276 г., когато той завзема Австрия. През 1281 г. Рудолф I преотстъпва австрийската си собственост на своя син - Албърт. От този момент Австрия и Хабсбургската фамилия се свързват. Семейството добавя Бохемия и Унгария към уголемяващата се империя и продължава да придобива нови земи и власт както чрез военни действия, така и чрез умела дипломация.

Брачните съюзи се оказват ключа към царския растежКогато Максимилиан I, син на Свещения римски император Фредерик III, се жени за Мария Валоа-Бургундска, дъщерята на френския крал Шарл Дръзки през 1477 г., Хабсбургите разширяват европейското си влияние изключително много. Бракът е довел до появата на Максимилиан, който по-късно става император на Свещената Римска империя, придобивайки контрол над Холандия, Люксембург и части от Франция. По-късно Максимилиан I се жени повторно за миланската принцеса Бианка-Мария Сфорца (след смъртта на Мария).

Кончината на Мария причинява различни проблеми на Максимилиан - той трябва да се сражава, за да запази контрола над Холандия, който той "печели" чрез брака си с нея. Императорът също така се мъчи да запази контрола си над Унгария - и в крайна сметка го прави. Въпреки това, с неговата смърт през 1518 г., империята губи земите си в Швейцария.

Най-големият принос на Максимилан в династията на Хабсбургите вероятно е осигуряването на изгодния брак на сина си Филип с Хуана Кастилска, станала печално известна като Хуана Лудата. Тя е дъщеря на Фердинанд и Изабела Испанска и разполага с много пари, земи и престиж. Огромните земи и кралските семейства, асимилирани от Хабсбургите, довеждат директно до културата на кръвосмешенията, които в крайна сметка унищожават благородническото семейство.

Филип Австрийски и Хуана Кастилска подпечатват испанско-австрийската сделкаСинът на Максимилиан - Филип се жени за Хуана от Кастилия през 1496 г. Като дъщеря на Изабела I Кастилска и крал Фердинанд Арагонски от Испания, Хуана носи многобройни позитиви и огромен престиж на династията на Хабсбургите. Когато принцесата наследява Кастилия (след смъртта на майка й през 1504 г.) баща й управлява като регент.

До 1506 г. Филип активно се бори за контрол. Той преговаря с Фердинанд, за да преотстъпи напълно Кастилия на Хуана. Изказвайки претенции и притесненията си от влошаващото се душевно здраве на съпругата си, Филип се възползва от властта на Кастилия, свързвайки с наследник испанските и австрийските домове с този на Хабсбургите.

Що се отнася до психическото здраве на Хуана, според част от "Журнала на хуманистичната психиатрия", кралицата, осъзнавайки, че мнозина вярват в лудостта й, тя пише писмо, "отричайки лудостта" си, заявявайки, че тя просто има нерадостно "наследство", дадено от майка й. Остава неясно дали кралицата действително страда от психични заболявания или е просто политическа марионетка. Хуана е плод на брак между втори братовчеди, който може би е допринесъл за всяко психическо разстройство, за което се твърди, че има.

Историците предполагат, че Хуана може да е страдала от депресия или биполярно разстройство, но не е изключено това да е преувеличено от съпруга и баща й, които го правят за собствена изгода. Филип е живял само няколко месеца, след като е обявил, че Хуана не е компетентна да се разпорежда с короната. След смъртта си Фердинанд отново поема контрола, а Хуана е затворена, което може да е причина за влошаване на психичното й здраве. След смъртта на Фердинанд през 1517 г. синът на Хуана става следващия Свещен римски император - Карл V и наследява Кастилия и други испански владения.

Братовчедите, които сключват брак помежду си вече не са новост, но когато кралят се жени за неговата племенница – играта загрубяваВ началото на 16-ти век Хабсбургските бракове създават нова династия, която обхваща по-голямата част от Западна Европа. В допълнение - Шарл I Испански става Свещен Римски император, сестра му Изабелa е омъжена в Дания и брат му - Фердинанд, който по-късно става Свещен Римски император, се жени за Анна от Бохемия и Унгария.

Предвид масовия обхват на Хабсбургската династия първите опасения за запазването на властта и трудностите при организирането на браковете не закъсняват. Дъщерята на Карл V – Мария Испанска - се омъжва за братовчед си Максимилиан (син на Фердинанд и Анна) през 1548 г. Синът му Филип се жени за Анна Австрийска (дъщеря на Мария и Максимилиан), която е негова племенница. Съхраняването на чистите кръвни линии е идеално за династичните сили, макар че тези бракове постепенно започват да стават все по-близкородствени.

В Средновековието вече няма нищо нередно в това братовчедите да се женят помежду си – това не е нито новост, нито скандал. През 12-и век Елинор от Аквитания се омъжва за четвъртия си братовчед - Луи VII Френски - преди да сключи брак с Анри II. Луи VII се жени за втората си братовчедка Констанс. Хенри VIII се жени за няколко роднини, а Изабела Испанска и Фердинанд са втори братовчеди.

Вижте и втора част

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимки: 1. https://www.ranker.com/list/habsburg-dynasty-inbreeding-history/melissa-sartore?ref=collections_btm&l=2464857&collectionId=1940; 2. Заглавна снимка: www.Schloss Schönbrunn.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАнкети