Начало История на медицината Могъщите фамилии в историята, разрушени от кръвосмешение – част 2

Могъщите фамилии в историята, разрушени от кръвосмешение – част 2

От 1631г.

Могъщите фамилии в историята, разрушени от кръвосмешение – част 2   - изображение

Карлос II ИспанскиКолкото повече Хабсбурги се женят помежду си, толкова повече кръвосмешенията в кралската фамилия се увеличават. Филип III Испански и Маргарита Австрийска (които са потомци на два брака между племенници и чичовци) имат две деца, също сключили брак с роднини. Дъщеря им Мария Анна Испанска се омъжва за Свещения Римски император Фердинанд III през 1631 г. Техният син Филип IV се жени за дъщерята, родена от брака на неговата сестра - Мариана Австрийска (тя пък му е и племенница, и братовчедка).

Най-известният Хабсбург, роден от инцест, е Карл II Испански. Той е продукт на гореспоменатия брак. Роден е през 1661 г. Една от бабите му е и леля, а другата – му се пада и прабаба. Всички негови прабаби и дядовци произлизат от една и съща семейна двойка – тази на Филип I и Хуана Кастилска.

С раждането на Карл II Хабсбургските линии на Испания и Австрия вече са толкова преплетени, че генетичната катастрофа е пред кралските порти. Карл ІІ страда от стерилитет, има толкова голям език, че едва успява да говори. Монархът има така издадена долна челюст, че тя не може да се срещне с горната при сдъвкването на храната. Той не може да се разхожда, докато не пораства почти изцяло. В този момент кралят се бори с толкова сериозни проблеми, че на практика Чарлз II е последният владетел на Хабсбургска Испания. Макар австрийската линия на рода да продължава развитието си - това е началото на края за Хабсбургското многовековно династично господство.

Свещената Римска империя не е нито свещена, нито Римска – тя е ХабсбургскаАвстрийските Хабсбурги контролират императорската титла от 10 век до началото на 19-ти век. Дори след като Карлос V Испански се отказа от титлата си през 1556 г., връзките между испанските и австрийските Хабсбурги остават солидни.

Хабсбургското господство над титлата "Свещен Римски император" говори за огромния обхват на семейството, постигнат чрез бракосъчетания и инцест. За да се демонстрира разрастването на хабсбургската власт ще ви представим елеменарен пример - Свещеният Римски император Карл VI притежава следните титли, постигнати чрез векове на бракосъчетания и кръвосмешение: Крал на Германия, Крал на Бохемия, Крал на Унгария, Крал Хърватия, Ерцхерцог на Австрия, Крал на Неапол, Крал на Сицилия, Крал на Сардиния, Херцог на Люксембург, Херцог на Тешен, Херцог на Парма и Пиаченца, Граф на Фландрия.

Фамилията запада - тя страда от висока детска смъртност и безплодиеСпоред генетично проучване от 2009 г., публикувано в мултидисциплинарното списание "PLOS One": "От 1527 г. до 1661 г., когато са родени Филип II и Шарл II, испанските кралски семейства имат 34 деца. От тях 10 деца (това са цели 29,4%) загиват преди 1-годишна възраст. Други 17 (или 50,0%) от тези малчугани са починали преди десетата си годишнина."

Авторите на проучването – Алварес, Себайос и Кинтейро твърдят, че високата смъртност сред децата в семейството на Хабсбургите, е резултат от браковете по сметка и инцестите. Коефициентът на инбридинг, както го наричат, допълнително нараства с течение на времето. Освен това, много малко "прясна кръв" навлиза в семейната линия, което, логично, води до сериозни здравословни проблеми при отделните индивиди.

Алварес, Себайос и Кинтейро проверяват и как стои въпроса с раждаемостта. Откриват, че "в осемте семейства има 51 бременности. От тях - 5 завършват със спонтанни аборта и мъртвородени деца, с 6 неонатални смъртни случая, с 14 смъртни случаи между 1 и 10 години. Едва 26 деца преживяват над 10-годишна възраст".

Карл ІІ бележи върха на Хабсбургския инбридинг. Той се отразява на приемствеността в семейната линия. Родителите му Филип IV и Мариана Австрийска, имат пет деца. От тях само две доживяват зряла възраст. По времето, когато Чарлз е роден през 1661 г., той е единственото оцеляло кралско дете. Карл II е женен два пъти, но и при двата си брака двойките не са успели да създадат поколение.

Много от Хабсбургите губят ума си

Хабсбургските бракове стават причина за все повече медицински проблеми с течение на времето. Например - спекулациите за Хуана Лудата и нейното душевно състояние може и да са свързани с факта, че родителите й са братовчеди. Тази действителност започва да се прокрадва в доста ранен етап в Хабсбургската история. В края на краищата, с Карл II, Хабсбургите създават (в средата на 17-и век) първия "имбецил".

По време на хронологичното проследяване на кралския род има спекулации за това кои владетели са страдали от психични заболявания, съсредоточавайки се върху Свещения Римски император Рудолф II. Роден през 1552 г. (внук на Хуана Лудата), той страда от епизоди на депресия, сериозно възпрепятстващи неговата политическа власт. Той е принуден да предаде властта на брат си и да запази титлата си само по име.

Физическите деформации са предадени и обострениХабсбургите стават известни с някои отличителни свои физически характеристики. Хабсбургската челюст, срастната напълно с горната устна, както и Хабсбургската брадичка, се проявява често в линията до 17-ти век. Когато се ражда Шарл II, се казва, че той има толкова голям език, който непрекъснато излиза от устата му, а долната му челюст изпъква толкова силно, че захапката му не може да се затваря, за да дъвче. Деформираната глава, характеризираща хабсбургските владетели, включва и несъразмерен нос, и увиснали клепачи.

Интересното е, че според едно генетично изследване, Хабсбургите са една от малкото фамилии в историята, демонстриращи (Менделовото) наследство на тези лицеви характеристики и унаследяването им. Дори и със съвременните познания, генетиците не са напълно сигурни как се е случило това.

Хабсбургската челюст е (леко) изразена в испанските семейства дори през 21-ви век

Прогенията, съвременното медицинско определение, излюстриращо емлематичната Хабсбургска челюст, присъства на лика на монетите, изобразяващи вида на Хабсбургите от векове.

Дори през 21-ви век има останки от тази лицева деформация сред немалко европейци

Проучване, публикувано през 1988 г., показва, че всеки три поколения семейства в Испания демонстрират едни и същи лицеви деформации (различно изразени, разбира се), които са равномерно разпределени за всяко поколение, също както при Хабсбургите. Изследването отбелязва, че проучваните фамилии: "носят удивителна прилика с членовете на Хабсбургското семейство и характерната за него долна челюст". Въпреки това, изследваните хора не показват никакви признаци на психичните проблеми, поразили поколения Хабсбурги.

Вижте и първа част

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ranker.com/list/habsburg-dynasty-inbreeding-history/melissa-sartore?ref=collections_btm&l=2464857&collectionId=1940

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАнкети