Начало История на медицината 15 генетични мутации, които могат да възникнат в резултат на кръвосмешение – част 1

15 генетични мутации, които могат да възникнат в резултат на кръвосмешение – част 1

15 генетични мутации, които могат да възникнат в резултат на кръвосмешение – част 1 - изображение

Кръвосмешението вече е табу в почти всяка култура по света, но невинаги е било така. В миналото благородниците и кралските особи се стремели да запазят кралската кръв "чиста" като се женели помежду си. Египетските фараони например често се женели за сестрите си или дори за собствените си деца. Това ни дава поглед към сериозните генетични мутации, които могат да възникнат в резултат на кръвосмешението. Но как точно влияе инцестът върху възникването на генетични заболявания?

Дори ако не възникне някаква мутация, сношаването с някой, с който имате роднинска връзка, може да предизвика много проблеми, включително проявата на рецесивни черти. Тъй като и двата индивида имат подобни гени, всяка рецесивна аномалия може да се предаде много по-лесно и да има видим израз в бъдещето поколение. Това също така означава, че дори, ако нямате никакви признаци за генетични заболявания, у детето ви може да възникнат генетични мутации. Важно е да се отбележи, че тези черти и мутации не винаги възникват в резултат на кръвосмешение, а се появяват по-често в резултат на израждането на поколенията.

Вижте кои са едни от най-често срещаните и гротескни увреждания, свързани с кръвосмешението в миналото.

Хабсбургска челюст

Хабсбургска челюст

Това генетично състояние, наречено прогнатизъм, се свързва предимно с благородническите семейства. Хабсбургите идват на власт в средата на XV век и остават на трона до средата на XVIII век. През този отрязък от време се случват доста кръвосмешения и израждане на поколенията. Вместо да се женят за хора извън семейството, те уреждали бракове с близки роднини, за да защитят интересите си. За съжаление генетичният фонд на фамилията плаща висока цена. Децата им започват да се раждат с дълги, издаващи се напред долни челюсти и тежки форми на обратна захапка.

Най-лошият случай е при Чарлз II Испански, чиято обратна захапка била толкова зле, че не можел да говори правилно, нито да дъвче и се лигавел като бебе. Освен това бил стерилен и бил умствено изостанал – научил се да говори чак на 4 години, а да ходи на 8.

Този проблем е налице дори при някои от съвременните представители на тази фамилия, което е доказателство колко дълготрайни и упорити могат да бъдат резултатите от кръвосмешението.

Деформирани черепи

Бюст на египетски фараон

Ако разгледате повечето бюстове на египетски фараони, ще забележите, че главите им изглеждат странно – обикновено са издължени отзад. Това не е само стилистичен похват на скулптора; много египетски кралски особи наистина притежавали подобни черепи. Причината се крие във факта, че египетските кралски обичаи почиват върху инцеста. Братя се женят за сестрите си, майки за синовете си и братовчеди за братовчедки. В резултат на това израждане, черепите на децата им често са деформирани, въпреки че трябва да се отбележи, че повечето членове на кралското семейство пристягали черепите си, за да ги "дооформят и издължат. Фараонът Тутанкамон например страдал от подобна черепна деформация и освен това имал цепнато небце, криво стъпало (като освен това му липсвали някои кости на ходилото) и сколиоза.

Липса на нокти

Липса на нокти

В някои случаи на кръвосмешение децата се раждат без някои анатомични особености. Подобната на секта фамилия Кингстън, клан на мормоните фундаменталисти , не само практикувала полигамията, но и децата им се раждали без нокти на пръстите. Това може да се свърже с няколко генетични мутации и освен ако на децата не им бъдат направени тестове, не би могло да се каже какъв точно е случаят. Въпреки това със сигурност кръвосмешението има пръст в цялата работа.

Хемофилия

Алексей РомановНяколко големи европейски кралски семейства доста се заиграват с кръвосмешението. Кралица Виктория вижда с очите си негативните резултати от инцеста. През 50-те години на XIX в. Виктория и Албърт се сдобиват с дете, което има проблем с кръвосъсирването. Въпреки че това дете, Леополд, не се жени за роднина, много от братята и сестрите му го правят и повечето от техните наследници получават същите оплаквания. Те стават носители на хемофилията (понякога наричана кралската болест) – рецесивно генетично заболяване, което възниква най-вече в резултат на кръвосмешенията.

Хемофилията достига до испанското, германското и руското кралски семейства. Някои историци дори смятат, че именно хемофилията на царевича Алексей Романов спомага за попадането на руската императрица Александра под влиянието на Распутин и избухването на Октомврийската революция, която има фатален край за руската царска фамилия.

Хемофилията е състояние, при което кръвта не се съсирва добре. Това означава, че дори малки наранявания като порязване, охлузване, кървене от носа, могат да доведат до сериозна загуба на кръв и смърт.

Микроцефалия

Микроцефалия

Сред пакистанските мюсюлмани жененето между близки роднини все още се практикува и резултатите са видими. Скорошно проучване показа, че около 63% от пакистанците са женени за роднини, което води до покачване на случаите на състоянието, наречено микроцефалия. При него децата се раждат с необичайно малки глави.  Това често означава, че мозъкът не е напълно развит. Главният риск е лека до тежка умствена изостаналост. Кръвосмешението в пакистанската култура означава, че 1 на 10 000 пакистанци има този проблем.  За света съотношението е 1 към 1 000 000.

Цепнато небце

Цепнато небце

Фараонът Тут, който е резултат от кръвосмесителен брак, е имал разнообразие от медицински проблеми, включително и цепнато небце. При това състояние небцето е отворено към синусите, което затруднява яденето, преглъщането, дишането и дори говоренето.

Според съвременните сведения, в Кения и Индия и днес това състояние е свързано с кръвосмешения и учените вече знаят, че то възниква още в утробата на майката, докато зародишът се оформя. Липсата на генетично разнообразие в някои части в Кения е довело до увеличаване на случаите, особено в най-бедните региони и малки племена, където е трудно да си вземеш жена от друга общност.

Криво стъпало

Криво стъпало

Това е друго състояние, от което страдал фараонът Тутанкамон, и е още един пример за това колко опасно за генетиката на децата е кръвосмешението. Децата се раждат с това увреждане. Въпреки че то може да бъде повлияно с шини и пристягане, в повечето случаи е необходима операция за поправянето му и може да повлияе за цял живот способността на съответния човек да ходи. Все още не е ясно как генетиката и средата се комбинират, за да създадат това състояние, но се знае, че се предава от родителите към децата.

Към втора част > > >

Редактор: Величка Мартинова

3.3, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.ranker.com/list/genetic-mutation-from-incest/laura-allan?ref=lzyrltdlstszerg_rr&pos=4&a=42&ltype=l&l=2478614&g=1&li_source=LI&li_medium=desktop-popular-lists 

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияАнкетиЛайфстайл