Начало История на медицината Най-малкото медицинско ковчеже на света от 19-ти век

Най-малкото медицинско ковчеже на света от 19-ти век

От 1884г.

Най-малкото медицинско ковчеже на света от 19-ти век  - изображение

То не е много по-голямо от кубче захар, а широчината му е приблизително два сантиметъра. Скромно или не по размери, най-малкото медицинско сандъче в света спокойно побира 12 мънички стъклени бутилки, съдържащи около 7 мл течно лекарство в кондензирана форма. Няма две мнения по въпроса: става дума за истинско технологично чудо, категоричен шедьовър на фармацевтичната индустрия.

Идеята за създаването на миниатюрното ковчеже е на Хенри Уелкъм, който през далечния деветнадесети век се изявява като собственик на международната фармацевтична фирма "Burroughs Wellcome and Company". Историята разказва, че един ден Уелкъм отива на среща с екипа си и театрално изважда от джоба на сакото си малка златна кутийка, заявявайки, че иска от кадрите си да я превърнат в медицински сандък. Защо не? За него е съвсем естествено да поставя на работниците си необичайни задачи и дори – невъзможни такива. Нещо повече, ако някой от служителите му все пак се осмели да протестира срещу плановете му, той би го погледнал право в очите, поставяйки тежката си ръка върху рамото му, с думите: "Знаеш ли, аз мисля, че това може да бъде направено, ако намерим правилните хора, които да го сторят". След такова силно изказване, той просто би излязъл от стаята. Както се досещате, много скоро задачата е изпълнена.

Рекламирана като "най-малката аптечка на света", лекарствената миниатюра се оказва изключително ефектно допълнение към продуктовата листа на компанията. Припомняме ви, че през 1884г. Хенри Уелкъм пръв използва термина "таблоид" /който днес асоциираме най-вече с определен вестникарски формат/, за да опише и акцентира върху компактността на продуктите на "Burroughs Wellcome and Company". Хиляди хапчета, покрити с желатин, и компресирани таблетки се произвеждат всяка минута във фабриките на организацията. Според британския медицински журнал, те имат толкова добър естетически вид, че "дори могат да бъдат объркани за бонбони". Любопитното е, че малцина са  онези щастливци, които знаят как именно се приготвят въпросните "красиви" препарати. Те биват разработени във високотехнологични лаборатории, при спазване на най-високи стандарти за качество, но фирмените процедури се пазят в строга тайна. Всеки член на екипа се задължава да подписва специална декларация за поверителност. Така "опакована", медицината изглежда толкова проста, ефикасна и безспорно - мистериозна. "Компресираните" медикаменти са перфектни за пътуване на дълги разстояния, а големите кожени медицински сандъци на "Burroughs Wellcome and Company" – в категорични "бестселъри" на пазара. Компанията много държи на детайла и си дава сметка, че именно малките неща правят разликите.

Като професионалист, Хенри непрекъснато "натиска" персонала си да вдига летвата и да повишава стандарта. Той искрено вярва, че нито една дейност в бизнеса му не бива да се пренебрегва, независимо колко незначителна да изглежда тя на пръв поглед – дали ще е подобряване на запушалката на бутилката с репелент срещу насекоми или тестването на опаковките със сапунена вода.

Може с две ръце да се твърди, че най-малката аптечка на света въплъщава всички изброени качества на фармацевтични предприемач и управляваната от него компания: стремеж към прецизност, убеденост и скрита сила. Създаването на сандъчето изпраща недвусмислено послание към хората, че те повече не бива да се притесняват за здравето си, тъй като "Burroughs Wellcome and Company" ще се погрижи за тях. И още: че упоритата работа довежда до това грижата за здравето да се превърне в детска игра. 

По статията работи: Красимира Костадинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://blog.oup.com/2009/09/wellcome/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияСнимкиНовиниИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЛечения