Начало История на медицината Хенри Уелкъм и ролята му за развитието на фармацията и медицината в Англия от 19-ти век

Хенри Уелкъм и ролята му за развитието на фармацията и медицината в Англия от 19-ти век

От 1880г.

Хенри Уелкъм и ролята му за развитието на фармацията и медицината в Англия от 19-ти век  - изображение

Хенри Уелкъм е личност, която безспорно оставила ярък отпечатък върху фармацията в Англия. Основната от него през 1880 година фармацевтична компания - "Burroughs Wellcome" (днес част от "ГлаксоСмитКлайн"), наложила нови стандарти в производството и в предлагането на лекарства и бързо се отличила като една от най-успешните организации на Острова. Нещо повече, освен фармацевтичен предприемач, Уелкъм бил страстен изследовател и колекционер на книги, предмети и картини – най-вече свързани с медицинската история. До края на живота си известният мъж успял да събере по-богата колекция от тази на няколко от най-големите европейски музеи… взети заедно.

Интересното е, че животът на Хенри започнал в малка дървена колиба, в граничния град Алмонд, в американския щат Уисконсин. Още от малък младежът проявявал нескрит интерес към медицината и по-скоро – към онази нейна област, свързана предимно с маркетинга. Никак не е случайно, че когато бил само на 16 години, той успял да сътвори първия си продукт – невидимо мастило (и всъщност: просто лимонов сок). Съвсем естествено, твърде скоро щяло да дойде подходящото време и за амбициозните начинания.

Фармацевтичният предприемач

През 80-те години на 19-ти век стремежите на Уелкъм го отвели във Великобритания. В Лондон през 1880 година, заедно с колегата си Сила Мейнвил Бъроуз, Хенри основал фармацевтичната компания "Burroughs Wellcome & Company ". Любопитен факт е, че фирмата се смята за абсолютен пионер на Острова в продажбата на лекарства в таблетна форма, под марката "Таблоид" ("Tabloid"). Припомняме ви, че преди това медикаментите били предлагани предимно в течно и прахообразно състояние.

Създателите на "Бъроуз и Уелкъм" въвели за пръв път и техниката на директния маркетинг, предоставяйки на медиците безплатни мостри на препаратите си. През 1895-та Бъроуз починал, само на 48-годишна възраст, оставяйки компанията в ръцете на партньора си. Уелкъм обаче не се "изплашиш", че остава сам. Напротив, той имал достатъчно ясна визия за това как да продължи напред и бил готов да посрещне всички предизвикателства. Нещо повече, под ръководството му организацията достигнала завидно бърз напредък и просперитет. Хенри основал две лаборатории /химична и физиологична /, където били осъществени немалко важни за човечеството открития. Това, което безспорно може да му се признае, е, че той имал "дяволски" усет към хората /в частност – към професионализма им/, което му помогнало да сформира блестящ екип от експерти, между които и небезизвестната Гертруд Бел Елиън. Способните на "Burroughs Wellcome & Company" разработили редица важни продукти, между които: антитоксини за тетанус, дифтерия и газова гангрена. Усилията им довели и до изолиране на хистамина, и веднага след това - до производството на линия от антихистаминови препарати.

Колекционерът – авантюрист

Както споменахме в началото, Хенри Уелкъм страшно обичал да колекционира документи, книги и предмети, свързани най-вече с историята на медицината, но не само. В "съкровищата" му могат да се открият също и картини, аудио колекции и много други ценности. Той искрено се впечатлявал от изкуството и научните познания да се лекува, практикувани през вековете. Мечтата му била да един ден да отвори Музей на човека –безспорно амбициозен проект, който донякъде бил осъществен след смъртта му.

Хенри бил толкова вдъхновен от своя блян, че колекционирал всичко, касаещо по някакъв начин медицинската област, включително и четката за зъби на Наполеон. До смъртта му броят на медицинските пособия, събрани от него, бил 120,000 /от общо милион ценности/. Запален археолог и фотограф, американецът определено бил авантюрист, който с обожание, и без да щади средства за което, "тършувал" в миналото, при това – съвсем целенасочено. Уелкъм желаел впоследствие да подари тази медицинска история на човечеството, тъй като осъзнавал нейната ценност и важни послания.

След смъртта му през 1936 година било създадено отговорно настоятелство - "Wellcome Trust": структура, натоварена със задачата да използва приходите, генерирани от дейността на компанията "Burroughs Wellcome & Company", за иницииране на различни медицински изследвания. И още: за насърчаване изучването на медицинската история чрез съхранението на гореспоменатото наследство. Във връзка с това, през 40-те години на миналия век ръководителите на "Wellcome Trust" стартирали различни програми за сортиране и рационализиране на колекциите на бизнесмена. През 1949-та в Лондон отворила врати прочутата библиотека "Wellcome Library" , където били поместени голям брой старинни книги, ръкописи, скици и фотографии на медицинска тематика, между които и средновековният хирургически труд "Раненият човек" ("Wound Man") 15 век.

От 1976-та част от медицинските предмети от колекцията на Уелкъм били изложени в Научния музей в Лондон.

Хенри бил посветен в рицарско звание през 1932 г. През същата година той бил обявен за почетен член на Кралския колеж на хирурзите на Англия. В по-късен етап, създадената от него компания щяла да стане част от фармацевтичния гигант "ГлаксоСмитКлайн".

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://wellcome.ac.uk/about-us/history-wellcome

wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛюбопитноЛеченияСнимкиИсторияНаправления в медицинатаСпециалистиНовиниНормативни актовеОрганизацииПроизводителиАптекиТестовеЛайфстайлОткритияБотаника