Начало История на медицината Начални години от развитието на фармацевтичната компания „Gilead Sciences, Inc.”

Начални години от развитието на фармацевтичната компания „Gilead Sciences, Inc.”

От 1991г.

Начални години от развитието на фармацевтичната компания „Gilead Sciences, Inc.” - изображение

Периодът от първите месеци след създаването на компания „Gilead Sciences, Inc.” можел да бъде определен като своеобразна хазартна игра, тъй като не било сигурно дали избраната от нейния създател област на развитие щяла да се окаже печеливша. Изследванията на дружеството се фокусирали в създаването на т.нар. "anti-sense" лекарства, за които се считало, че притежават потенциала да блокират генетичните "сигнали", задействащи появата на заболяванията.

И така, две години след основаването на компанията през 1987 година (и след първоначалното й финансиране с 2 милиона долара, вложени в преместването на дружеството в Слънчева Калифорния), създателят й - Майкъл Риърдън успял да издейства от фонд за рисков капитал (те инвестират в стартиращи новосъздадени компании, които ще се разраснат светкавично бързо в следващите няколко години) нови $ 10 милиона долара.

Както първоначално се очаквало, "Gilead Sciences, Inc." не успяла да генерира никакви приходи (до края на месец март 1991 година). След това, компанията набрала приходи в размер на 1.3 милиона, но те били "компенсирани" от загуби на стойност от $ 4 милиона. От финансова гледна точка, напредъкът на "Gilead" бил "обагрен" с тъмни краски, а тази мрачна тенденция обхванала първото десетилетие от съществуването й.

Компанията е бележела последователни годишни загуби, но "червеното мастило" не успяло да разубеди рисковите капиталовложители, които разчитали на обещанието и честната дума и евентуалните фармацевтични открития на "Gilead", които следвало да получат така желания достъп до пазара.

През септември 1991 г. създателят на компанията Майкъл Риърдън си осигурил "финансова инжекция" от фонд за частен капитал (т.нар. „private equity financing”- фонд за частен капитал, за който се очаква да си осигури възвръщаемост на вложението в рамките на поне 2 пъти). Вложената сума възлизала на $ 20 милиона долара, които щели да укрепят "хазната" на научноизследователската и развойна дейност на "Gilead".

Двадесетте милиона били прибавени към други 40 милиона, които Риърдън успял да "опази" от финансовите институции. Към тях били включени и средствата, получени от партньорството на "Гилеад" с уважаваната (и оценена на над $ 3.5 милиарда) английска компания "Glaxo Holdings PLC", която инвестирала в нея $ 8 милиона, за да развие генетичните си код-блокери за борба с раковите заболявания.

Няколко месеца след осигуряването на гореспоменатите 20 милиона от фонда за частен капитал, Риърдън започнал да подготвя компанията си за бъдещото общественото внимание. През декември 1991 г., дружеството дебютирало в Комисията по ценните книжа и фондовите борси, където било извършено неговото първично публично предлагане (initial public offering - IPO). То се очаквало да бъде завършено през януари 1992 г., като до този момент компанията се надявала да достигне до желаните милиона $ 42. Риърдън се готвел да се обърне към "Wall Street" като към бъдещ финансов източник и вложител в научните изследвания и развитието на капитала на компанията си, а учените, които работили за него, усилено разработвали своите антивирусни терапии с малки молекули.

И така, към края на януари 1992 г. "Gilead Sciences, Inc." приключили своето първично публично предлагане, която е донесло постъпления от $ 86.25 милиона. Въпреки това, първичното публично предлагане нямало да бъде последния път, когато Риърдън трябвало да се възползва от услугите на "Wall Street" за свежи пари в брой.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/gilead-sciences-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История