Начало История на медицината Последици за „Gilead Sciences, Inc.” след пускането на пазара на медикамента „Vistide”

Последици за „Gilead Sciences, Inc.” след пускането на пазара на медикамента „Vistide”

От 1996г.

Последици за „Gilead Sciences, Inc.” след пускането на пазара на медикамента „Vistide” - изображение

След триумфа на пазара на медикамента „Vistide” производителката на продукта - „Gilead Sciences, Inc.” вече имала реалната визия какво трябва да бъде развитието и на следващите й лекарства. Освен желанието да допълва продуктовото си портфолио, компанията искрено желаела да подобри и финансовото си отражение. Така през месец февруари 1996 г., дружеството финализирало четвъртото си публично предлагане на фондовата борса, което й донесло приходи от 162,5 милиона долара.

Натрупаните финансови постъпления били оползотворени през юни 1996 г., когато американската администрация по храните и лекарствата (FDA) дала официалното си одобрение за разпространение на фармацевтичния пазар на продукта на компанията. Добрите новини не свършвали - европейската агенция за оценка на лекарствените продукти също разрешила продажбите на „Vistide” за третиране на ретинит, причинен от цитомегаловируса  ("СMV") при пациенти, страдащи от СПИН на територията на Стария континент. Този акт предизвикал бърза реакция от ръководството на „Gilead”. Само часове след одобрението от FDA, компанията започнала да доставя „Vistide” за търговците на едро и специализираните дистрибутори, чиито продажби били ръководени от мрежа от агенти, към които „Gilead” се отнасяли като към експерти по антивирусните терапии." Един месец по-късно, компанията се подготвила за повторно пускане на „Vistide” на чуждите пазари, подписвайки споразумение с фармацевтичния гигант „Pharmacia & Upjohn”, предлагаща медикаменти свързани с лечението на слепота, развита вследствие на инфектиране с вируса на СПИН по фармацевтичните пазари извън САЩ.

През втората половина на 1990-те години, доверието в професионализма на „Gilead” като надежден производител на лекарства нараснало сред обществото. Претенциите на компанията, че произвежда ценни, качествени и ефикасни лекарства се доказали на пазара по доста показателен начин. Създала се истинска медийна сензация, когато компанията обявила сливането си с друга, по-голяма грабна заглавията в края на десетилетието, когато тя обяви придобиването на много по-голяма компания. През март 1999 г., дружеството разкрило плана си да придобие „NеXstar Pharmaceuticals Inc.” (базирана в американския щат Колорадо), чиито продажби до 1998 година възлизал на 130 милиона долара (това е точно три пъти от оборота, който „Gilead” успявала да събере за 12 месеца).

Медиите нямали представа, че предложението за сливане било резултат от преговори, продължили цели две години. От своя страна, „NеXstar” желаели да се възползват от офертата, за да могат да се развиват като пълноправна фармацевтична компания, макар евентуалният й купувач да не можел да реализира нейните продажби.

След финализирането на сливането, биохимиците които допреди това били част от екипа на „NeXstar” вече можели да се съсредоточат единствено върху науката и да не се разсейват. „Gilead” била готова да приеме отговорностите по работата като пълноправна фармацевтична компания, желаеща да развие разпространението на две лекарства на „NeXstar”. Едното от тях било предназначено за лечение на гъбични заболявания и се наричало „AmBisome”, а другият медикамент бил предназначен за борба с рака и можел да се ползва от пациенти със СПИН. Той се наричал „DaunoXome”. Сливането на „Gilead” с „NеXstar” „подсладило” животът на първата, защото тя наследила европейските и австралийските пазари на своя партньор, които се оказали изключително полезни. Така „Гилеад” още веднъж се утвърдила като утвърден международен производител на лекарства.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/gilead-sciences-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История