Начало История на медицината Създаване на компания "Gilead Sciences, Inc."

Създаване на компания "Gilead Sciences, Inc."

От 1987г.

Създаване на компания "Gilead Sciences, Inc." - изображение

Фармацевтичната компания „Gilead” може да бъде посочена като символ, който въплъщавал напълно стратегическото и находчиво мислене на основателя си – американецът Майкъл Риърдън. Той основал компанията си, когато бил на 29 години. В този период той тъкмо защитил подобаващо медицинските си степени в престижните „Johns Hopkins University” и „Harvard”.

Със самочувствието, натрупано в учебните институции, Риърдън се посветил, противно на всички очаквания – на областта на финансите. Тази необичайна за човек с медицинско образование ниша се оказала неподходящ избор за кариера, но тя му оказала огромна помощ за създаването на концепция за финансовото благополучие на неговата фармацевтична компания. Риърдън прекарал цяла година в работа за „Menlo Ventures”, изучавайки задълбочено капризите на рисковите капиталовложения. Освен че отбелязал категоричен успех в намирането на средства за финансирането на „Gilead”, Риърдън се доказал и като вещ рисков капиталист.

„Gilead”, като всяка компания, занимаваща се с производството на медикаменти, щяла да изисква значителни капитали за финансирането на начинанията си. Този вид капитали определено нямало как да могат да бъдат възстановени в продължение на години, може би дори на десетилетия. Това накарало Риърдън да наложи на екипа си задачата да стартират проучвания, посветени на разработването на лекарства за третирането или смекчаването на последиците от вирусните заболявания, особено на полово предаваните инфекции (ППИ) и ХИВ, тъй като тази област от фармацевтичното производство била много доходоносна.

През 1987 година Риърдън наименувал официално своята компания. Името й било заимствано от историята на фармацията в древния Близък изток, или по-точно – на едно много известно лекарство, наречено балсам на Гилеад. То било считано от изследователите и медицинските историци за първия в света фармацевтичен продукт.

И така, компания „Gilead Sciences, Inc.” официално се появила през месец юни 1987 година. През следващата година Майкъл Риърдън издействал вложението на два милиона долара в неговото дружество. Благодарение на тази „финансова инжекция” американецът преместил собствеността си във Фостър Сити, Калифорния, където учените на „Гилеад” фокусирали усилията си в разработването на медикаменти, третиращи вирусни, сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Изследванията на компанията се фокусирали в създаването на т.нар "anti-sense" лекарства, за които се считало, че притежават потенциала да блокират генетичните „сигнали”, задействащи появата на заболяванията. Това поле за развитие се считало за изключително обещаващо, но „обещаващо” по никакъв начин не звучало като доходоносно. Именно поради тази причина първите месеци след създаването на „Gilead Sciences, Inc.” би могло да се определи като хазартна игра с непредвидим резултат.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/gilead-sciences-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История