Начало История на медицината Предпоставки, довели до разработването на първото лекарство на фармацевтичната компания "Gilead Sciences, Inc."

Предпоставки, довели до разработването на първото лекарство на фармацевтичната компания "Gilead Sciences, Inc."

От 1992г.

Предпоставки, довели до разработването на първото лекарство на фармацевтичната компания "Gilead Sciences, Inc." - изображение

Около шест месеца след дебюта на фармацевтичната компания "Gilead Sciences, Inc" в "NASDAQ" (National Association of Securities Dealers Automated Quotation - Автоматизирани котировки на Националната асоциация на дилърите по ценни книжа е известен американски извънборсов пазар в Ню Йорк, специализиран в търговията с акции) производителката на медикаменти вече трябвало да въведе на пазара свой лечебен продукт. Желание определено не й липсвало. За съжаление, приходите на дружеството, вложени към неговите научноизследователските и развойни проекти, били съвместни и много зависими от апетитите на неговите партньори (ползваме това нарицателно, за да не ги наречем спонсори). В този случай в сила била максимата: "Който дава парите, той поръчва музиката". Пример за това е работа на "Gilead Sciences, Inc" по разработката на медикамент за борба срещу рака. Тази "поръчка" била наложена на "Гилеад Сайънсес" от английската компания "Glaxo Holdings PLC". Английската производителка на медикаменти определено имала правото да направи тази си поръчка, тъй като през 1991 година тя й предложила нескромната си подкрепа в размер на 8 милиона долара.

Освен това, до средата на 1992 г., "Gilead Sciences, Inc" работили и по програма на "DARP" (Defense Advanced Research Projects Agency - правителствена агенция към Министерство на отбраната на Съединените щати, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия). Съгласно спецификите на заложения проект, учените от „Gilead” се заели със задачата по разработването на лекарства за борбата с маларията, денгата и някои други тропически заболявания.

От особено значение по време на този критичен момент за работата и историята на компанията били изследванията на ретинитите, предизвикани от цитомегаловирус – "СMV" (характерно очно вирусно заболяване, което се среща често при хората с компрометирана имунна система или СПИН). През първата половина на 1992 г. ръководството на "Gilead Sciences, Inc" подала молба за изпитването на нейното лекарството до американската администрацията по храните и лекарствата (FDA). Лекарството било във вид на инжекция и съдържало активното вещество цидофовир (cidofovir), което се борило с ретинита, причинен от CMV. Съединението било наречено "Vistide" (може да се види на снимката по-долу) на "Gilead". В недалечното бъдеще то щяло да заеме видно място в продуктовото портфолио и бъдещето на компанията.

Въпреки че първите няколко години се оказали нелеки за фармацевтичната компания "Gilead Sciences, Inc.", ръководството й съумяло не само да изпълнява всички ангажименти, сключени с партньорите, но и да разработи първото си лекарство, разпространено на пазара в САЩ.

Статията е част от историята на:

4.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/gilead-sciences-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА