Начало История на медицината Начало на движението за контрол на раждаемостта на Маргарет Сангър в САЩ през 20-ти век

Начало на движението за контрол на раждаемостта на Маргарет Сангър в САЩ през 20-ти век

От 1915г.

Начало на движението за контрол на раждаемостта на Маргарет Сангър в САЩ през 20-ти век  - изображение

По време на пътуванията си в Европа в началото на миналия век американската медицинска сестра и активист Маргарет Сангър имала възможността да се запознае с редица новаторски подходи по отношение на предпазването от нежелана бременност. Изключително впечатлена американката била от посещението си от холандска клиника за контрол на раждаемостта през 1915 година. Там тя за пръв път научила за диафрагмите като сравнително надежден контрацептив. Те обаче не се продавали в САЩ и когато се завърнала на родна почва, Сангър организирала нелегалното им внасяне в страната. /Интересен факт е, че в по-късен период вторият й съпруг се превърнал в първия легален производител на диафрагми в Страната на неограничените възможности/.

Второто важно нещо, което Маргарет сторила у дома, било да основе малка клиника за семейно планиране и контрол на раждаемостта в Бруклин – първото подобно заведение в САЩ. Девет дни след отварянето му обаче, медицинската сестра била арестувана и била принудена да плати глоба от 500 долара. Сангър била упорита и продължила да консултира жени в клиниката си, докато властите не я заловили за втори път. Тогава обаче тя била арестувана в "комплект" със сестра си Етел Бърн по обвинение за дистрибуция на контрацептиви, смятана за незаконна в САЩ към разглеждания период.

През януари 1917-та жените се изправили в съда да защитят действията си. Бърн била призната за виновна и изпратена в изправителен дом за период от 30 дни, където обявила гладна стачка и била хранена насила. След като Сангър обещала да се погрижи за това сестра й никога да не нарушава закона отново, Етел била освободена след престой от само 10 дни. Маргарет "сменила мястото й" и също попаднала в изправителен дом за срок от месец. През 1918-та движението за контрол на раждаемостта най-накрая дало резултат – било взето съдебно решение докторите да имат право на предписват контрацептиви на своите пациентки.

Публичността около ареста на Сангър и съдебният процес разпалили искрата в защита на идеите й и привлекли към каузата редица бележити американски доктори. А в бъдещ план Маргарет Сангър щяла да реализира още много лични победи.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Wikipedia.org

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимки