Начало История на медицината Образование и обучение на Паул Ерлих

Образование и обучение на Паул Ерлих

От 1861г.

Образование и обучение на Паул Ерлих - изображение

Паул Ерлих е второто дете в семейството на Роза Вайгерт и Измар Ерлих. Бащата на именития медик се занимава с ханджийство и дестилация на ликьори, освен това, Измар Ерлих е сред ръководните фигури сред местната еврейска общност.

След завършването на началното си образование, Паул посещава гимназия "Maria-Magdalenen-Gymnasium" във Вроцлав, където се срещна Алберт Нейзер, с когото по-късно стават колеги. Като ученик Ерлих е вдъхновен от своя братовчед Карл Вайгерт, който притежава един от първите микротоми (механичен уред, използван за рязане на биологични образци на много тънки срезове, използвани при микроскопските изследвания) в Германия. Бъдещият медик е очарован от процесите по оцветяване на микроскопските проби. Ерлих запазва този си интерес и при другите си медицински изследвания, които провежда в университетите във Вроцлав, Страсбург, Фрайбург и Лайпциг.

След като защитава докторската си степен през 1882 г. медикът работи и учи в "Charité medical school and teaching hospital", Берлин. Той замества д-р Теодор Фрерихс, който е сред основателите на експерименталната клинична медицина в Германия. Именно в този период д-р Ерлих посвещава голяма част от учението си на хистологията, хематологията и методите за оцветяване на микроскопски проби с различни багрила.

Снимката показва съвременния вид на престижното училище.

Година по-късно медикът се жени за Хедуиг Пинкус (тогава на възраст 19) през 1883 г. След завършването на медицинското си образование и хабилитацията си в "Charité medical school" (през 1886 година), Ерлих предприема пътуване до Египет (в периода от 1888 до 1899 година), за да се посвети на лечението на пациенти с туберкулоза. За целите на това си начинание медикът предварително подписва договор с египетска лаборатория.

След завръщането си той създава своята частна медицинска практика, към която открива и малка лаборатория в Берлин. Така започва активната медицинска кариера на доктор Паул Ерлих.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Ehrlich

Снимки:

www.conganat.org

Encyclopedia Britannica

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История