Начало История на медицината Опити за разгадаване състава на гена

Опити за разгадаване състава на гена

От 1928г.

Опити за разгадаване състава на гена - изображение

През 1928 година американският бактериолог Ф. Грифитс изучавал пневмококите, които предизвикват белодробно възпаление при мишките. Имал два щама на разположение - S и R.

Коките от единия щам убивали постоянно мишките и клетките им притежавали капсули S-щам. Вторият щам бил R, клетките му не образували капсули и той не водил до заболяване.

Чрез нагряване бактериолога убил клетки от S-щама, смесил ги с живи клетки от втория щам, след което инжектирал мишките. След около 5 дни мишките загинали като от кръвта им били изолирани живи, капсулирани коки от S-щама.

Изводът  от направения опит бил, че убитите коки отделяли вещество, което постъпвало в клетките на живите, предавайки им наследствени свойства. Приемало се е, че това "загадъчно" вещество бил материалът, от който се състоял гена. За точния произход на това вещество обаче никой незнаел.

Всички организмови хромозоми включват две вещества - ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) и белтък. През 1927 година руският биолог Н. К. Колцов предположил, че гените следва да бъдат огромни нишковидни молекули, които се съединяват в хромозомата в едномерна последователност.

С течение на времето е стигнал до хипотези свързани със самоудвояването на гена и неговата матрична синтеза. Смятало се е обаче за грешка факта, че Колцов приемал гена на белтъците за субстрат, защото томонуклеинът (така наричали ДНК) по онова време се е смятал за просто съединение.

За това време, изводите на Колцов са се приемали за безупречни. Той е имал не малък брой привърженици. Това продължило до 1944 година, когато учените О. Ейвъри, С. Мак-Леод и М. Маккарти показали своята 10 годишна работа. Те успели да стигнат до важни изводи, свързани с веществото, което изменяло пневмококите и било условно наречено "фактор на Грифис".

Изолираното вещество било в достатъчно количество за направата на биохимичен анализ, след който се оказало, че това всъщност е ДНК. Оттогава започнало и интензивното развитие на новият клон от естествознанието - молекулярната биология.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Еволюцията днес", Б.Медников

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеСнимкиЛичностиПсихологияСпортИзследванияСпециалистиАлт. медицинаЛеченияБотаника