Начало История на медицината Отношение към физическите особености през Неолита в Британия

Отношение към физическите особености през Неолита в Британия

От -3200г. до -3100г.

Отношение към физическите особености през Неолита в Британия - изображение

През различните епохи физическите особености, свързани с генетични мутации, наследствени белези или заболявания, са възприемани по различен начин. Днес развитите общества се стремят да направят градовете колкото се може по-леснодостъпни за хора с увреждания или нарушени зрение и слух. Само допреди 100 години обаче подобни състояния се възприемат като недъзи, а преди 200 години особеностите във външния вид се считат за отблъскващи и забавни по гротесков начин.

Разбира се, голямо значение относно отношението към хората с физически особености имат и географската локация и социалната икономика на даден народ. При земеделците двигателните затруднения не се възприемат като значителен дефект, а по-скоро като странност. При номадите и ловците-събирачи обаче подобно ограничение може да стане причина за евтаназия на страдащия, тъй като той не е способен да поддържа темпото на групата.

Откритият скелет в ТайриИмайки предвид тази доста обобщена таблица, археолозите са доста изненадани да открият, че на шотландския остров Тайри хората с увреждания имат изключително нисък социален статус. В началото на века започват разкопки в района на селищна могила, датираща към епохата на Неолита. Характерни белези на този тип ранноземеделски общества са появата на социален статус и разпределението на труда в общността чрез система от професии.

Археолозите, работещи на Тайри, попадат на останките на жена, която приживе е страдала от рахит. Оказва се, че това е най-старият в Британия открит случай на човек, засегнат от заболяването. Учените веднага забелязват характерните за състоянието деформации по костите, които са особено силни в областта на крайниците и ребрата. При възстановка на тялото се оказва, че безименната жена е била висока около 150 см и е можела да стои изправена единствено в прегърбена поза. Кривите бедрени кости сочат, че тя се е придвижвала чрез поклащане.

Друг интересен аспект на погребението е, че в гроба на болната няма почти никакви предмети, освен няколко изгладени камъка и необработена буца кварц. Липсата на артефакти, които да служат на покойника в задгробния живот, говори за изключително нисък социален статус. През Неолита за първи път в човешката история са появява неравно разпределение на властта и благата. По-сръчните, по-силните и по-умните жители започват да трупат богатство, а останалите започват да плащат някакъв вид данък на „протоаристокрацията“.

Това откритие показва, че в Неолитна Британия обществото не наказва със смърт или изгнание хората с физически особености, но и ги лишава от нормален социален статус и им отрежда роля на „най-долното стъпало“ в социалната йерархия. Разбира се, антрополозите имат още няколко предположения относно странното откритие. Някои смятат, че приживе страдащата от рахит жена е била нещо като жрица, която изпълнява ролята на „белязана от боговете“ религиозна фигура.

Разкопки на остров Тайри

Интересен е и казусът как точно загиналата преди 5000 години жена е заболяла от рахит. Остров Тайри е едно от най-слънчевите места в Шотландия, а начинът на живот на земеделците предразполага хората да прекарват повечето си време навън. Освен това в същата селищна могила са намерени остатъци от приготвена за храна соленоводна риба, която съдържа висок процент Витамин D.

По-нататъшни изследвания показват, че жената страда от някаква сериозна болест в детска възраст. В продължение на 10 години тя не получава достатъчно хранителни вещества, което се отразява на структурата на зъбите й. Вероятно заради влошеното си здраве, момичето не е излизало често навън и не е можело да се храни нормално. Това довежда то появата на рахит, който обрича жената на живот без каквито и да е социални облаги, или в най добрия случай - като религиозна фигура, която не може да участва пълноценни в ежедневните дейности на своите съселяни.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net
Снимки: www.bristolpost.co.uk
www.sciencedaily.com
en.wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаХранене при...Здравни проблемиИсторияСъставкиЛеченияИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлСнимкиКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография