Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19-ти век, 1 част

От 1864г.
Рибеното масло е познато на човека от древни времена. То се използва при приготвянето на храна и като лечебно средство, като основната му ценност се дължи на наличието на полиненаситени мастни киселини Омега 3 в състава, които към днешна дата (2020 година) се знае, че възпрепятстват развитието на сърдечносъдови заболявания и действат благоприятно при редица други здравословни проблеми. Дали винаги е било така и как стои въпросът с рибеното масло в края на 19-ти век предстои да разберем.
Употреба на рибеното масло в медицината в края на XIX век
Рибеното масло през древността се е добивало в Скандинавските страни и от полярните народи. Още през 1722 година в Англия то е предложено за лечение на хроничен ревматизъм, но широката му употреба започва от 1822 година. До 1990 година маслото е извличано от черен дроб на треска.
Първите изследователи на рибеното масло
Въвеждане на маслото от черен дроб на треска сред английската медицинска общност от Джон Хюз Бенет
- Единбургският лекар Джон Хюз Бенет е историческата фигура, изиграла ключова роля за въвеждането на маслото от черен дроб на треска сред английската медицинска общност. През 1841 г. той публикува трактата "Treatise on the Oleum Jecoris Aselli, or Cod Liver Oil". Преди да бъде съставен медицинският труд, касаещ въздействието на рибеното масло, лекарят прекарва няколко години в Германия, наблюдавайки употребата на продукта при лечението на рахит, ревматизъм, подагра и живеница (форма на туберкулоза). Публикацията на Бенет провокира медицинската общественост и дава началото на по-нататъшни и продуктивни изследвания и експерименти от лекарите и от двете страни на Атлантическия океан. Всички тези действия водят до значителен растеж в производството на рибено масло в Нова Англия през средата на века.
Людовикус Йозефос де Йон и първият химичен анализ на черен дроб от треска
- През 1843-а година Людовикус Йозефос де Йон от Холандия създава първия по рода си обширен химичен анализ, описващ състава на черния дроб от треска. Неговите изследвания обсъждат още ефикасността и ползите от трите вида рибено масло. Станава ясно, че продуктът със светлокафяв цвят е с най-изразени терапевтични свойства. Той "приписва" това действие на по-големите количества от остатъчни вещества в него: йод, фосфати, летливи киселини, както и елементи от жлъчката на треската.
- През 1846 г. де Йон пътува до Норвегия, за да има възможност да се снабди с възможно най-чистото масло. До 1850-а година "Dr. de Jongh’s Light Brown Cod Liver Oil" се предлага на пазара в цяла Европа, освен това продуктът си изнася в САЩ. На всеки флакон е изписано, че лекарството е "подложено на химичен анализ".
Рибено масло – лекарството с неприятен вкус
Рибарските общности, населявали Северна Европа, са сред нациите, които поколения наред разчитат на ценните свойства на широко използваното масло от черен дроб на треска. То било отлично средство за възстановяване на здравето, за облекчаване на болки и страдания. Още по-любопитно е, че тази тенденция се наблюдава в момент, когато лекарите, химиците и учените от 19-ти век в Европа все още не проявяват голям интерес към ценния животински продукт.
Макар че полезните свойства на рибеното масло били неоспорими, добивът му в онзи период се определя като неприятен.
- Процесът: череният дроб (заедно с жлъчния мехур) се поставя в бъчви, докато напълно се разложи. Често от рибарите е прилагана и по-висока температура, за да могат да се извлекат и последните количества маслообразна течност от разлагащата се воняща маса. Маслото става все по-тъмно при "зреене", а фазите на процеса са три, придружени с промяна цветовете, съответно: блед, светлокафяв и тъмнокафяв.
В монографията си от 1895 година, наречена "Рибеното масло и химията" ("Cod Liver Oil and Chemistry"), фармацевтът Ф. Пекел Мьолер пише: "В онези дни маслото от черен дроб на треска не е желан продукт за потребителя. Ако трябва да бъдем искрени, то било истински отвратително и никой не можел да го приема дори еднократно, да не говорим за цял месец или по-продължителен период. Въпреки това, много хора го употребяват, а единственото разумно обяснение за това им действие е поразително благоприятното въздействие на продукта". |
Продължава >>>
заглавна снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН СУПЕР ОМЕГА-3 (С ЛИГНАН ОТ СУСАМ И ЕКСТРАКТ ОТ МАСЛИНА) капсули * 120
Безплатна доставка за България!НАУ ФУДС ОМЕГА - 3 дражета 1000 мг * 100
ДЖЕЙСЪН ГОЛДЪН ОМЕГА 3 ПРЕМИУМ капсули * 30
АКТИВ ОМЕГА 3 + МСТ МАСТНИ КИСЕЛИНИ И ВИТАМИН D3 250 мл SEA-LICIOUS
Безплатна доставка за България!СУИДИШ НУТРА РИБЕН КОЛАГЕН ГОЛД РЕТИНОЛ 500 мл
ОСТРОВИТ ОМЕГА 3 капсули 500 мг * 90
Библиография
https://www.chemheritage.org/distillations/magazine/the-man-with-a-fish-on-his-back
СТАТИЯТА е свързана към
- Чесънът, аспиринът и рибеното масло през 80-те години на 20 век и борбата им с образуването на съсиреци
- Специализирано хранене при онкологични заболявания със Supportan® DRINK
- Добавките с рибено масло могат да повишат риска от инсулт
- Ако косата ви е суха и изтощена, направете си маска с рибено масло
- Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19-ти век, 2 част
- Рибено масло
- Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19-ти век, 3 част
- Помага ли рибеното масло за отслабване
- Дългосрочният прием на слънчогледово и рибено масло може да увреди черния дроб
- Приемът на рибено масло и пробиотици от бременната може да предпази детето от появата на алергии
Коментари към Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19-ти век, 1 част