Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало История на медицината Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 1 част

Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 1 част

От 1864г.

Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 1 част - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Снимката, която може да се види по-долу ни показва как е изглеждала емблематична американска реклама на рибено масло, на която млад мъж е погледнал напред изпод периферията на шапката си. Той е леко приведен заради тежестта на товара му. Човекът държи въже, увито около раменете, ръцете и кръста му, за да си осигури опора срещу натоварването на голямата риба треска (Gadus morhua). В дясната част от рекламната картичка може да се види и марката на рекламирания медицински продукт – "Scott’s emulsion", който имал любопитна история.

До 1900 година "човекът с рибата" се радвал на немалка иввестност. Неговият образ можел да се види на кутиите и бутилките, съдържащи ценния рибен продукт. Освен върху етикетите, рекламата била отпечатвана върху търговските картички, както и по разнообразни брошури и плакати, които се разпространявали не само в границите на САЩ, а по целия свят.

Реално, този рекламен материал не се отличава с особено висока художествена стойност. Въпреки това, тази творба е ценно материално свидетелство, разказващо ни как през 19 век се е оценявал научният и търговският интерес към рибеното масло (като ценна хранителна добавка).

Лекарството с неприятен вкус

Рибарските общности, живели в Северна Европа били сред нациите, които поколения наред разчитали на ценните свойства на широко използваното масло от черен дроб на треска. То било отлично средство за възстановяване на здравето, за облекчаване на болки и страдания. Още по-любопитно е, че тази тенденция се наблюдавала в момент, кокато лекарите и химиците и учените от 19-ти век в Европа все още не проявявали голям интерес към ценния животински продукт.

Макар че полезните свойства на рибеното масло били неоспорими, добивът на ценната маслообразна течност бил, меко казано, противен. Процесът бил прост: череният дроб (заедно с жлъчния мехур) се поставял в бъчви, докато напълно се разложи. Рибарите често прилагали и по-висока температура, за да могат да се извлекат и последните количества масло от разлагащата се воняща маса. Маслото ставало все по-тъмно при "зреене", а фазите (съответно и цветовете) в този процес, били три: бледо, светлокафяво и тъмнокафяво.

"В онези дни", написал фармацевтът Ф. Пекел Мьолер в неговата монография от 1895 година, наречена "Рибеното масло и химията" ("Cod Liver Oil and Chemistry"), маслото от черен дроб на треска не било желан продукт за потребителя. Ако трябва да бъдем искрени - то било истински отвратително и никой не можел да го приема дори еднократно, да не говорим за цял месец или по-продължителен период. Въпреки това, много хора са го приемали, а единственото разумно обяснение за това им действие, било поразително благоприятаното въздействие на този продукт".

Първите изследователи

Единбургският лекар Джон Хюз Бенет е историческата фигура, изиграла ключова роля за въвеждането на маслото от черен дроб на треска сред английската медицинска общност. През 1841 г. той публикувал трактатът "Treatise on the Oleum Jecoris Aselli, or Cod Liver Oil". Преди да бъде съставен медицинският труд, касаещ въздействието на рибеното масло, лекарят прекарал няколко години в Германия, наблюдавайки употребата му при лечението на рахит, ревматизъм, подагра, и живеница (форма на туберкулоза). Публикацията на Бенет провокирала медицинската общественост и дала началото на по-нататъшни и продуктивни изследвания и експерименти от лекарите и от двете страни на Атлантическия океан. Всички тези действия довели до значителен растеж на индустрията по производството на рибено масло в Нова Англия през средата на века.

Людовикус Йозефос де Йон от Холандия, създал първия по рода си обширен химичен, описващ състава на черния дроб от треска през 1843 година. Неговите изследвания обсъждали и ефикасността и ползите от трите вида рибено масло. Станало ясно, че продуктът със светлокафяв цвят е с най-изразени терапевтични свойства. Той "приписал" това действие на по-големите количества от остатъчни вещества в него: йод, фосфати, летливи киселини, както и елементи от жлъчката на треската.

През 1846 г. де Йон пътувал до Норвегия, за да има възможност да се снабди с възможно най-чистото масло. До 1850 година "Dr. de Jongh’s Light Brown Cod Liver Oil" се предлагал на пазара в цяла Европа, освен това продуктът си изнасял в САЩ. На всеки флакон пишело, че лекарството е "подложено на химичен анализ".

Към втора част >>> тук

5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС КРИЛ ОЙЛ капсули * 30
46.00лв.

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС КРИЛ ОЙЛ капсули * 30

ПЮР НУТРИШЪН ОМЕГА-3 РИБЕНО МАСЛО 180 EPA / 120 DHA драже * 200
33.00лв.

ПЮР НУТРИШЪН ОМЕГА-3 РИБЕНО МАСЛО 180 EPA / 120 DHA драже * 200

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС РИБЕНО МАСЛО EPA - DHA БАЛАНС капсули * 120
61.00лв.

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС РИБЕНО МАСЛО EPA - DHA БАЛАНС капсули * 120

ЕСПРИКО суспензия саше 4 мл. * 30
86.80лв.

ЕСПРИКО суспензия саше 4 мл. * 30

РИБЕНО МАСЛО ОМЕГА-3 ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НИВАТА НА ХОЛЕСТЕРОЛ капсули 800 мг * 90 WILEY'S FINEST
65.50лв.

РИБЕНО МАСЛО ОМЕГА-3 ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НИВАТА НА ХОЛЕСТЕРОЛ капсули 800 мг * 90 WILEY'S FINEST

ОСТРОВИТ ОМЕГА 3 капсули * 180
27.95лв.

ОСТРОВИТ ОМЕГА 3 капсули * 180

Нов

Библиография

https://www.chemheritage.org/distillations/magazine/the-man-with-a-fish-on-his-back

Коментари към Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 1 част

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. www.framar.bg 
    на 12 December 2019 в 00:09
    Коментирайте "Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 1 част"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Хранителни добавки при менопауза
  • Кои добавки са ефективни при артрит?
  • Подобряване на психичното здраве: добавки и хранене
  • Добавки за здраво сърце: витамини, минерали, билки
  • Прием на добавки по време на кърмене
  • Лечебното змийско масло – „панацеята” от 19 век, превърнала се в нарицателно за всички медикаменти от САЩ, които са с недоказано действие и произход
  • Камелина
  • Омега-3 мастни киселини
  • Помага ли рибеното масло за отслабване
  • Намалете нивото на триглицериди в кръвта с рибено масло

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Star Wars - Възходът на Скайуокър - 2019 - или какво очаквате от края на Междузвездни войни

преди 7 дни, 2 часа и 41 мин.

Как трябва да се приемат капсулите Рибчо – рибено масло от сьомга за деца?

преди 68 дни, 13 часа и 7 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Забранено ли е да се хранят бездомни кучета и котки?

преди 3 часа и 31 мин.

Защо и ние мъжете трябва да носим бодита?

преди 9 часа и 6 мин.

Купувате ли домашни мезета по интернет?

преди 11 часа и 44 мин.

Можете ли да ми препоръчате добър Ендокринолог в Бургас/областта?

преди 12 часа и 18 мин.
Всички

АНКЕТА

Успяхте ли да се ваксинирате през есента на 2019 година?

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах