Начало История на медицината Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 3 част

Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 3 част

От 1882г.

Поява и употреба на рибеното масло в медицинската история в края на 19 век, 3 част - изображение

към част 2 >>> тук

Репутацията на рибеното масло (в миналото) на ефективно средство за лечението на „охтика”, която била сред водещите причини за високата смъртност сред населението през 19 век, донесла огромна популярност на маслообразната течност. По това време за немалко заболявания (като скрофулоза, туберкулоза, рахит и ревматизъм) се ползвал гореспоменатият термин "охтика"

През 1882 година откритието на туберкулозния бацил от Робърт Кох дало началото на нова ера в научната медицина. Въпреки това, новото познание не "довело" веднага до внедряването в практиката на нови и ефективни методи за лечение, освен това - популярността на утвърдените лекове оставала константна.

Производителите на рибено масло Скот и Боун съумели да "нагодят" продукта си към положителната промяна в развитието на медицината по доста гъвкав начин. В своя реклама те признали неоспоримата роля на микроорганизмите за зараждането на заболяванията. Те твърдели, че туберкулозния бацил нараства в белите дробове, подобно на плесента по млечните продукти. Двамата бизнес партньори обяснявали, че туберкулозният причинител не причинява вреда, докато не "открие" факторите, които отслабват организма на човека (недохранване, умора, стрес). Така уязвимите хора ставали жертва на Жълтата гостенка. Този процес можело да бъде спрян с емулсията от рибено масло на компания "Scott and Bown". Силата на техния продукт се криела в способността му да поддържа организма устойчив на действието на болестотворните микроорганизми. С емулсията на Скот недохранените добивали здрав вид с красиви пропорции.

Фармакологичната наука през 19 век се фокусирала върху идентифицирането и проучването на "активните съставки", които можели да се открият в лекарствените суровини. Изолирането на растителните алкалоиди на опиума и на хинина от кората на хининовото дърво осигурили нови ефективни лекарствени вещества с по-предвидимо действие. Учените се надявали да постигнат същото и с терапевтичния потенциал на рибеното масло. През 1888 г. френските химици Арман Готие и Луис Мург публикували своя анализ на активните елементи в светлокафявата фракция на рибеното масло, а трудът им бил озаглавен "Les alkaloides de l’huile de foie de morue".

Въпреки това, по-нататъшни изследвания не успели да потвърдят или отрекат твърдението дали рибеното масло има една, или няколко активни съставки или маслообразната течност в своята цялостна структура изпълнява тази роля. Това откритие предстояло.

Към част 4 >>> тук

 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/distillations/magazine/the-man-with-a-fish-on-his-back

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияХрани и ястияСнимкиЗдравни съветиИсторияСпортЛюбопитноПрезентации