Начало История на медицината Поява на вътрематочните контрацептиви

Поява на вътрематочните контрацептиви

От 1952г.

Поява на вътрематочните контрацептиви - изображение

Първите десетилетия след войната са белязани с рязкото увеличаване на раждаемостта. За много страни този факт се превръща в тема от национално значение. През 1952 г Япония и Израел публикуват данни за успешна употреба на контрацептивни вътрематочни пръстени. Освен това японските учени включват за пръв път в производството на противозачатъчните средства пластмаса. Положителна е тенденцията, че жените не изпитват странични ефекти от употребата на контрацептивите. От този момент нататък вътрематочните средства за контрол на раждаемостта започват да се използват по целия свят.

Нов етап в развитието на контрацепцията е откритието на половите хормони естроген и прогестерон, контролиращи процесите на оплождане. През 1956 г. американските учени Г. Пинкус и M. Гарсия синтезират първото хормонално лекарство, наречено „Enovid”, чиято структура включва екстракт от мексиканско грозде, което оказва силно контрацептивно влияние. За съжаление медикаментът има силни странични ефекти, а количеството на хормоните в него е надвишено няколкостотин пъти. Въпреки това, след този момент започва засиленото усъвършенстване на оралните контрацептиви. Към днешна дата светът вече е разработил над 500 разновидности на тези медикаменти.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/429

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиЛюбопитноЛеченияНовиниАлтернативна медицинаЗдравни проблемиБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ФизиологияКлинични пътекиМедицински изследванияСпециалисти