Начало История на медицината Поява на конците и клечките за зъби в историята на стоматологията

Поява на конците и клечките за зъби в историята на стоматологията

От 1815г.

Поява на конците и клечките за зъби в историята на стоматологията - изображение

Конците за зъби са изключително древен консуматив за дентална хигиена. Изследователите са установили, че клечките за зъби и влакнести растителни тъкани са използвани още от праисторическите хора. Д-р Леви Спеар Пармли (1790-1859) е зъболекар от Ню Орлиънс, който е признат като изобретател на съвременните конци за зъби. Пармли насърчава почистването на зъбите да се извършва с парче коприна още през 1815. През 1872 г., Сайлъс Ноубъл и Дж. Куули патентоват първата машина за изработване на клечки за зъби.

През 1882 г., компаниите "Codman" и "Shurtleft" в Масачузетс започват масовото производство копринени конци за зъби, които не са покрити с восък. Впоследствие "The Johnson & Johnson", Ню Джърси става първата компания, патентовала конците за зъби през 1898 г. Д-р Чарлз Бас разработва найлонови конци, които се превръщат в универсален заместител на коприната по време на Втората световна война.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://inventors.about.com/od/dstartinventions/a/dentistry_3.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЗдравни съветиНовиниСнимкиЛюбопитноЛайфстайлИзследванияИсторияОрганизацииСпециалистиЗаведенияАлт. медицинаНормативни актовеПроизводителиСпортХранене при...ЛеченияБотаникаСоциални грижи