Начало История на медицината Първи източници, разказващи за употребата на растението мечо грозде

Първи източници, разказващи за употребата на растението мечо грозде

От 1234г.

Първи източници, разказващи за употребата на растението мечо грозде  - изображение

Лечението с мечо грозде в миналото, макар и с недоказана чрез съвременните изследователски методи ефикасност и безвредност, определено се е радвало на популярност, присъствие и признание в народната медицина (съвременният учен, който се е интересувал от темата за "появата" на билката в народната медицина е Алън Баулинг, а неговият писмен труд от 2006 година се казва "Complementary and Alternative Medicine and Multiple Sclerosis"). Целебното храстовидно растение е успяло да си изгради репутация на отлично средство при борбата със заболяванията на отделителната система, а това се е случило още около 13 век.

Лечебното диуретично действие на билката мечо грозде за пръв път е споменато от известна лечителска фамилия, третирала болните хора с билки през 13 век (около 1234 година). Тези лечителска фамилия била наричана Лекарите от Майтфай (това е малко селце в уелското графство  Кармартъншър).

Около 1601 година мечото грозде е описано и от фламандския лекар и ботаник Каролус Клузиус. Билката започнала да се препоръчва за прием по медицинско предписание едва през 1763 година, като традицията започнала от германски медик с фамилно име Герхард.

Името на храстовидната целебна билка ува-урси, произхожда от латинското съществително "uva" (плодчетата на лозата) и "ursi" (мечка). Лечебното действие на мечото грозде бива писмено отразено за пръв път в изданието на известната "Лондонска фармакопея" от 1788 година.

В Стратърн, Шотландия има хълм, носещ шотландско-галското име "Cnoc nan Cnàimhseag", което се превежда буквално като "Хълмът на мечото грозде". Вероятно древните шотландци също са разчитали на лечебното действие на растението.

Употребата на лечебната билка е спомената и в народни приказки, които разказват, че Малко Поло също се е възползвал от диуретичното действие на мечото грозде по време на експедицията му по Пътя на коприната до Китай.

Можем да обобщим, че употребата на мечото грозде се радвала на популярност в народната медицина, материалните доказателства относно това, че билката действа лечебно щели да се появят по-късно.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Bearberry#cite_ref-Bowling_4-1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияБотаника